eur:
397.72
usd:
358.5
bux:
74164.2
2024. október 1. kedd Malvin
Salisbury, 2018. március 19.A brit rendőrség figyelmeztetése a kordonnal lezárt Mill vendéglő előtt a délnyugat-angliai Salisburyban 2018. március 19-én. A brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóközpontja szakértőinek megállapítása szerint március 4-én a novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát, Julija Szkripalt, akiket azóta is válságos állapotban kezelnek Salisbury egyik kórházában. A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői ezen a napon érkeznek Nagy-Britanniába. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: ANDY RAIN

Szkripal-ügy: fontos információ derült ki az idegméregről

Maximum 100 gramm – ekkora mennyiségű idegmérget használhattak a Nagy-Britanniában menedékjogot kapott volt kettős ügynök, Szergej Szkripal és lánya megmérgezése során. Ezt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vezetője mondta, miközben a brit sajtó hallgat arról, hogy Csehországban is gyárthattak Novicsok anyagot.

50-100 grammnyi vegyi anyagot permetezhettek vagy kenhettek Szergej Szkripalj házának ajtókilincsére – mondta a New York Times-nak Ahmet Üzümcü, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, az OPCW vezetője.

Üzümcü és emberei két, a Nyugat és Moszkva viszonyát mérgező ügyben is nyomoznak: a szíriai Dúmában az állítóagos áprilisi vegyifegyver-támadás áldozatain hajtanak majd végre törvényszéki vizsgálatot, Nagy-Britanniában pedig a brit hírszerzéshez átállt és később menedékjogot kapott volt orosz GRU-tiszt, Szergej Szkripal és lánya megmérgezésének ügyében.

Üzümcü most azt mondta a New York Times-nak: arról értesítették, hogy 50-100 grammnyi idegméreggel próbálták megölni Szkripaljt és lányát. Ezzel burkoltan arra az orosz állításra is utalhatott, hogy a mérget valójában a Salisburyhoz közeli katonai laborban, Porton Downban készítették.

„Kutatási célokra elég az 5-10 gramm” – mondta.

A maximum 100 grammos mennyiség azért fontos, mert ennél több folyadékot nem lehet felvinni repülőjáratokra.

Üzümcü elmondta azt is, hogy a Salisburyben több helyről is begyűjtött minták alapján elmondható, hogy az anyag nagyon stabil, tiszta, és nem hatott rá az időjárás.

Cseh információk

A péntek reggel a helyhatósági választások eredményével elfoglalt brit sajtó közben nem foglalkozik azzal az állítással, ami az orosz külügyi szóvivő szerint bizonyítja, hogy Theresa May kormánya hazudott az ügyben.

Milos Zeman, a Cseh Köztársaság oroszbarátnak tartott elnöke csütörökön azt mondta: a cseh titkosszolgálatok közölték vele, hogy tavaly kis mennyiségben gyártottak A230-as vegyi anyagot hazájában. Ezt azonban megsemmisítették. Andrej Babis miniszterelnök hazugságnak minősítette a hírt, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő viszont lecsapott rá és azt mondta: ez a brit kormány három hazugságának egyike.

„Oszlik a köd, egyre világosabbak a May kormányzat hazugságai” – mondta Zaharova Moszkvában, ahol azt mondta: brit szakértők utasították el egyrészt azt, hogy az idegmérget csak Oroszországban gyárthatták, másrészt hogy Moszkvának volt indítéka a mérgezésre, vagyis szerinte „a tények arról beszélnek, hogy a nemzetközi jogot és erkölcsöt sértő Londonnak volt előnyös az ügy”. Harmadik érvként pedig Zeman bejelentésére utalt, de úgy, hogy Novicsoknak minősítette az A230-as anyagot.

Korábban a brit ENSZ-nagykövet megismételte: nincs más szóba jöhető magyarázat, csak az, hogy Oroszország állhatott a mérgezés mögött. Nagy-Britannia nyugati szövetségesei, köztük az Egyesült Államok, de Csehország és Magyarország is válaszul közel 150, kémnek nevezett orosz diplomatát utasított ki.

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta meg a briteket, hogy „elrabolták” és „rejtegetik” Szkripaljékat. A volt kettős ügynök lánya, Julija már felépült a mérgezésből és ismeretlen helyen tartózkodik, míg Szergej Szkripalj még mindig kórházban van, de állapota javul.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×