eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A február 22-i veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választásra a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó egyik urna a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén Budapesten 2015. február 25-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Nem finomkodik a német sajtó a választási hajrában

A német média a magyarországi választás közeledtével számos cikket szentel a témának. Míg a két állami tévécsatorna ezúttal is inkább a Fidesz szempontjából hátrányos fejleményeknek szentel nagyobb teret, az RTL konszernhez tartozó N-TV kevésbé bíráló hangnemet üt meg Magyarországgal szemben.

A konzervatív körökhöz közelálló Die Welt című napilap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky cikke elején megállapítja, hogy a választási kampányt a Fidesz vezeti, de

mégis van egy tényező, amely a pártot erősen aggasztja, és ez a szavazáson való részvétel aránya.

Mint a lap írja, kormánykörökben azt suttogják, hogy minden rendben lesz, ha a választóknak legfeljebb 60 százaléka járul az urnákhoz. Nagyjából ennyi volt 2014-ben is az arány, s akkor a Fidesz komoly győzelmet aratott.

A szociáldemokratákhoz húzó Süddeutsche Zeitung azt írja, hogy a választás előtt szinte ömlenek a korrupciós vádak Orbán Viktor miniszterelnök ellen. Ebben vezető szerep jut Orbán egykori barátjának, aki idővel megveszekedett ellensége lett. A lap szerint a nagy befolyással rendelkező Simicska Lajos vasárnap bebizonyíthatja, mire is képes, ugyanis szavahihetőségét erősíti, hogy egykor maga is tagja volt annak a hálózatnak, amelyet Orbán a maga és cinkostársai szégyenteljes meggazdagodására épített ki.

Az ugyancsak baloldali Die Zeit kommentárjának már címe is epésen cseng: Európának tovább négy éven át el kell viselnie Orbán Viktort. A lap nem kételkedik abban, hogy a választást a Fidesz, ha nem is annyira fölényesen, mint 2014-ben, de ezúttal is megnyeri, elsősorban azért, mert

az ellenzék igencsak gyenge, és erejét jobbára az egymás közti civakodásra összpontosítja.

A lap szerint a választás után Magyarország folytatni fogja az európai egyesülés menetének fékezését, amihez továbbra is partnereket keres, de ennél messzebb aligha fog merészkedni, mert érdekei az Európai Unióhoz kötik.

A balliberális körökhöz közelálló Frankfurter Rundschau kommentátora már nem olyan biztos a Fidesz választási győzelmében, és a hódmezővásárhelyi polgármesterrel érvel, akinek nem sok esélyt jósoltak a tisztség elnyerésére, mégis legyőzte ellenfelét. A lap felteszi a kérdést, hogy

mennyire győzi meg még mindig a választópolgárokat a március 15-én az iszlám bevándorlás veszélyét hangoztató állítás, hogy Magyarország a Nyugat védőbástyája.

A német nyelvterület alighanem legtekintélyesebb napilapja, a svájci Neue Zürcher Zeitung is a választási kilátásokat elemző kommentárjában Hódmezővásárhelyt említi, mint Orbán Viktort riogató szellemet, és úgy véli, hogy a Fidesz az elmúlt 8 évben sok komoly sikert tud felmutatni, ezért újraválasztása igencsak valószínű, de a közvélemény-kutatások a lakosság fokozódó elégedetlenségéről is tanúskodnak. Mindezt megtetézi a miniszterelnök körébe tartozó személyek arcátlan meggazdagodása. Márpedig – állapítja meg a lap – ez a tény a Fidesz leginkább sebezhető pontja, ami hosszútávon komolyan veszélyeztetheti uralmának fenntartását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×