eur:
395.11
usd:
368.18
bux:
71554.15
2024. július 2. kedd Ottó
A Híd lépésén múlik a szlovák koalíció

A Híd lépésén múlik a szlovák koalíció

Andrej Kiska államfő szerint két megoldás van a jelenlegi szlovákiai helyzetre: vagy a kormány széleskörű átalakítása, vagy előrehozott parlamenti választások kiírása. Robert Fico kormányfő szerint a kormány átalakítása a legutóbbi választási eredmények megtagadását jelentené. Kormányátalakítást csak koalíciós megegyezés eredményeként képzel el.

„Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása óta egyre nagyobb a társadalom bizalmatlansága az állammal szemben” – jelentette ki Andrej Kiska államfő. A bűntény elkövetése óta eltelt egy hétben a kormány nem tett semmit annak érdekében, hogy ezt a társadalmi és politikai feszültséget feloldja, ezért Andrej Kiska két lehetőséget lát: a kormány mélyreható átalakítását, amely nem osztaná meg a társadalmat, vagy előre hozott választásokat, amelyek a valódi demokratikus országokban a legtermészetesebb megoldásnak számítanának.

A következő napokban ezért tárgyalni fog a kormánypártokkal arról, hogy hogyan képzelik el a további kormányzást, milyen lesz a kormány és az ellenzék viszonya, és arról is, hogy miként lehet az emberek bizalmát visszaszerezni az országgal kapcsolatban.

Robert Fico miniszterelnök ezt elutasítja. „Az államfő javaslata a kormány teljes átalakítására és az új kormánnyal kapcsolatos bizalmi szavazás a 2016-os parlamenti választások eredményének a tagadása. Az elnök ezzel az ellenzékhez való közeledését bizonyítja” – mondta Fico. Hozzátette, hogy ha változások történnek a kormányban, akkor azok a koalíciós tárgyalások eredményeként jöhetnek létre. Az elnöknek az alkotmány szerint ebben nincs semmilyen szerepe.

Andrej Danko, a parlament és a másik kormánypárt, az SNS elnöke a kormányfővel ellentétben hajlandó tárgyalni az államfővel. „Kész vagyok párbeszédet folytatni a Szlovák Köztársaság elnökével és kormányfőjével, összehívni a Szlovák Nemzeti Párt rendkívüli kongresszusát, hogy a kialakult helyzetet megoldhassuk” – hangsúlyozta a házelnök.

Politológusok szerint most a harmadik koalíciós pártnak, a Hídnak kell lépnie. A párt vezetése még a múlt hét folyamán kijelentette, szerintük Robert Kaliňák belügyminiszternek le kellene mondania, a belügyminiszter azonban nem hajlandó távozni a posztjáról. A Híd összehívta az Országos Tanácsot, melynek témája a koalícióban való maradás vagy kilépés lesz. Az OT ülését március 12-én, hétfőn tartják.

A Híd állásfoglalásában az olvasható, hogy a párt kész az államfő kezdeményezte tárgyalásokon részt venni, ám a megoldásokhoz, melyeket Andrej Kiska javasolt, szükség van a parlamenten belüli alkotmányos támogatáshoz is. Ez azonban egyelőre még hiányzik. A párt szerint a kormány alapvető rekonstrukciójára lenne szükség.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×