eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Kivont karddal küzdenek az elsőségért a cseh elnökjelöltek

Kivont karddal küzdenek az elsőségért a cseh elnökjelöltek

Éles, több esetben személyeskedő szóváltások jellemezték a két cseh államfőjelölt utolsó nyilvános vitáját, amelyet csütörtök este közvetített a cseh közszolgálati televízió. A legutolsó felmérések nagyon szoros eredményt mutattak. Csehországban pénteken és szombaton tartják az államfőválasztás második körét, melyben eldől, hogy Miloš Zeman vagy Jiří Drahoš lesz-e a prágai vár következő lakója.

A cseh elnökjelöltek csupán néhány órával a szavazóhelyiségek újra nyitása előtt ültek le a tévékamerák elé, s az elemzők szerint a csütörtök esti, sorrendben második közös tévévitájuk valóban vitára hasonlított. Az első televíziós elnökjelölti vitát kedden tartották. A Prima tévé kamerái előtt Miloš Zeman jelenlegi elnök tűnt magabiztosabbnak, a cseh közszolgálati televízió által élőben közvetített csütörtök esti szereplés során viszont már nem hagyta magát Jiŕí Drahoš sem, aki ezúttal támadóbb és személyeskedőbb hangnemet választott. „Miloš Zeman már nem tud mit kínálni az országnak, ellenben az őt körül vevők még nagyon sok mindent el tudnak venni az országtól, és ezt meg kell akadályozni. Olyan elnök leszek, aki nem az őt körülvevő elit érdekeit fogja kiszolgálni” – vetette oda a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke.

Drahoš kijelentette, hogy Zeman a közelmúlt korrupcióval teli cseh politikájának képviselője, aki megosztja a társadalmat, és nyilatkozataiban gyakran hazudik és ferdít. Zeman azzal válaszolt, hogy Drahoš nem ért a politikához, és ezen a területen tapasztalatlan. A jelenlegi államfő az előző szerepléséhez képest unottabbnak, lassabbnak tűnt és arra kényszerült, hogy néhány korábban tett megosztó kijelentését megmagyarázza.

Külpolitikai kérdésre válaszolva Drahoš Csehország számára biztonsági kockázatnak minősítette Oroszországot, míg Zeman ezt elutasította. Európa és az Európai Unió jövőjével kapcsolatban Miloš Zeman magát euroföderalistának minősítette, míg kihívója azt mondta, ő az öntudatos Csehország, az öntudatos európai nemzetállamok híve. Mindkét elnökjelölt elutasította a kötelező menekültkvótákat, és azt állították, hogy a migránsok esetleges befogadásáról az Európai Unió egyes tagállamainak kell dönteniük.

Cseh politológusok első értékelései szerint mindkét jelölt megpróbált úgy érvelni, hogy a maga oldalára fordítsa a mintegy tíz százalékra tehető eddig bizonytalan szavazókat. „Remélem, hogy nem ezek voltak az utolsó szavaim” – zárta beszédét Miloš Zeman. „Megtisztelő lenne számomra az Önök elnökének lenni” – búcsúzott a nézőktől Drahoš.

Továbbra is általános vélemény, hogy a hétvégi cseh elnökválasztás nagyon szoros, kiegyenlített küzdelmet hoz, s az eredményt nehéz megjósolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×