eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Megúszhatja a botrányt a cseh favorit párt vezetője

Megúszhatja a botrányt a cseh favorit párt vezetője

Bő egy hónap múlva parlamenti választásokat tartanak Csehországban. A favoritnak számító párt vezetőjét, Andrej Babišt azonban vádemelés fenyegeti. Kérdés, beleroggyanhat-e az ÁNO az első embere körüli civakodásba, és az sem egyértelmű, hogy a pártelnököt elsodorja-e a botrány.

A kormánypárti ÁNO vezetője, Andrej Babiš mentelmi jogának megvonását a rendőrség kérte augusztus első felében, hogy lefolytathassa a nyomozást egy uniós támogatási alapokkal kapcsolatban feltételezett visszaélés ügyében.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Gólyafarmnak nevezett szabadidő- és konferenciaközpontnak 2008-ban odaítélt 50 millió eurós uniós támogatás felvételének jogszerűségét vizsgálják. A központ egy Andrej Babiš tulajdonát képező cég részét képezte, melyet később közeli hozzátartozója nevére íratott át, de rövid időn belül a szabadidőközpont visszakerült a politikus tulajdonába. A közbeeső időszakban pedig megkapta az 50 millió eurós uniós támogatást. Babiš szerint, aki a cseh média jelentős részét is birtokolja,

a vádak mögött a lejáratásának szándéka áll, hogy kiszoríthassák a cseh politikai életből.

Az elemzők szerint a botrány Babiš népszerűségét nem érintette különösképpen, ezért várható, hogy az október 20-21-re kiírt választásokon is ugyanez a tendencia érvényesül, tehát Babiš mozgalma, az ÁNO megnyeri a cseh parlamenti választásokat.

A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy az ÁNO népszerűsége mintegy 30 százalékon, illetve efelett mozog. A legutóbbi parlamenti választások győztese, a Cseh Szociáldemokrata Párt népszerűsége valamivel 20 százalék feletti. A harmadik helyen a Kommunista Párt áll, 15 százalék körüli támogatottsággal, míg az ellenzék és a jobboldal, tehát a Polgári Demokratikus Párt, ill. a TOP09 a szavazatok 10-11 százalékát szerezné meg, ami azt jelenti, hogy a jobboldal nem tud majd labdába rúgni Csehországban, ha egy hónap múlva is ilyen vagy ehhez hasonló eredmény születne.

Az októberit követően rövid időn belül újabb voksolás vár majd a csehekre, 2018 januárjában ugyanis államfőt választanak. Ennek a szavazásnak e pillanatban Miloš Zeman köztársasági elnök a legnagyobb esélyese. Zemant a megkérdezettek 28 százaléka tervezi támogatni, míg várható ellenfeleinek támogatottsága ennek alig fele. Eddig több mint egy tucat személy jelezte, hogy indulni készül a januári elnökválasztáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×