eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Még van bizonytalanság a kormány új pénzosztása körül

Ötmilliárd forintos pénzcsomagot szán a magyar kormány Dél-Szlovákia gazdaságfejlesztésére. A pénz elsősorban a szlovákiai magyar kis- és középvállalkozások támogatására érkezik. A felvidéki elosztási mechanizmus megtervezését a Magyar Közösség Pártjára bízta a magyar kormány.

16 millió eurós, azaz 5 milliárd forintos dél-szlovákiai fejlesztési csomagot jelentett be Szlovákiában a Baross Gábor Alap közreműködésével az MKP. Az alapítvány által elindított Gazdaságfejlesztési Párbeszéd című fórumsorozat megnyitóját Révkomáromban tartották. Menyhárt József, az MKP elnöke az első állomáson elmondta,

a céljuk, hogy a szlovákiai magyar fiatalok a szülőföldjükön maradjanak,

hogy a gyereket vállaló családok maradjanak abban a térben, ahol szüleik is élnek.

A magyar kormányzati forrásokból finanszírozott és október elejére meghirdetett pályázati kiírásban minimálisan 30 százalékos önrész mellett legfeljebb 15 ezer eurós keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a szlovákiai magyar kis- és középvállalkozások.

Iván Tamás, a Baross Gábor Alap elnöke arról tájékoztatott, hogy az alapítvány szerepe az idén frissített Baross Gábor Terv és a gazdaságfejlesztő csomag társadalmi kommunikációja lesz. A rendelkezésre álló 16 millió euró elosztása azonban nem képezi majd a Baross Gábor Alap kuratóriumának feladatát. Azt azonban, hogy ki felel majd a pályázatokért, még nem árulták el az illetékesek. Mindössze annyit közöltek, hogy azokat egy olyan magyarországi szervezet írja majd ki, amely teljes lefedettséggel bír a határ mentén, és meg tudja valósítani a pályázatok feldolgozását.

Révkomáromban elhangzott, hogy a magyar kormány 2015-ben indította be gazdaságfejlesztési programját a Kárpát-medence határon túli, magyarlakta területein. Kárpátaljára eddig több mint 100 millió euró jutott erre a célra, a Vajdaságba pedig 210 millió euró érkezett.

A révkomáromi fórumot egy további, 22 helyszínes találkozósorozat követi a Felvidéken annak érdekében, hogy az érdeklődők és a program koordinátorai hiteles képet kapjanak a dél-szlovákiai térség aktuális gazdasági, régiófejlesztési és társadalmi állapotáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×