eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Áll a bál Észak-Korea miatt

Áll a bál Észak-Korea miatt

Háború esetén elporlaszthatják Szöult – erre figyelmeztetett a brit külügyminiszter az egyre mélyülő koreai válság kapcsán. Az északiak hidrogénbomba-tesztje elérte azt, hogy nincs teljes összhang a szövetségesek között, miközben Washington közvetve Kínát fenyegeti, amiért az nem fékezte meg Kim Dzsong Unt.

Abban egyetért a külvilág, hogy elítéli Észak-Korea provokatív hidrongénbomba-kísérletét. Abban viszont már nem, hogy mit is kell tenni.

James Mattis amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy „bármely fenyegetés, amely az Egyesült Államok területe, így a csendes-óceáni Guam sziget ellen irányul, masszív, hatásos és elsöprő katonai választ von maga után”.

Aggasztó módon, nem sokkal később a Fehér Ház jelezte:

Donald Trump elnök hajlandó atomfegyvert is bevetni.

Ennek ellenére kommentátorok megjegyzik: nincs jó katonai forgatókönyv az északiak megfékezésére.

Boris Johnson brit külügyminiszter azt mondta, hogy háború esetén „elporlasztanák” a határhoz közeli déli fővárost, Szöult.

A szövetségesek közötti összhang hiányára utalt az is, hogy Trump közben nyilvánosan bírálta az északiakkal tárgyalni kívánó dél-koreai elnököt.

„A meghunyászkodás és kiengesztelés politikája nem működik” – közölte szokásos módon a Twitteren. Hozzátette azt is, hogy az északiak „csak egy dologból értenek” – itt a katonai erőre gondolt. Ahogy a New York Times megjegyezte: a legnagyobb tüzet így dél-koreai szövetségesére irányította, amellyel a szerinte amerikai munkahelyeket fenyegető kereskedelmi gyakorlata miatt is elégedetlen.

Trump azt is kilátásba helyezte, hogy teljesen leállítja a kereskedelmet az olyan országokkal, amelyek Észak-Koreával üzletelnek. Ez pedig elsősorban Kína lehet, amelynek elnökével ugyan jó személyes kapcsolatot épített ki, de amelyet korábban keresetlen szavakkal bírált.

Miközben a washingtoni héják Pekinget bírálják, a kínaiak hozzáállása az észak-koreaiakhoz korántsem egyértelmű. A vasárnapi nukleáris teszt olyan földrengést okozott, hogy a határhoz közeli kínai lakásokban remegtek a falak és a csillárok és ez feldühítette a pekingi vezetést. A kínaiak már korábban korlátozták az élelmiszer és kőszén kereskedelmet az észak-koreaiakkal. Egyesek szerint Kim a Pekingben zajló BRIC-országok csúcstalálkozójára időzítette a tesztet.

Amit még Peking tehet – szakértők szerint – az az, hogy leállítja az észak-koreai ruha és textil exportot, szorgalmazza, hogy küldjék haza a 100 ezer észak-koreai vendégmunkást és leállítja észak-koreai kőolajbehozatalát. Ettől azonban vonakodik, azért is, mert ha elzárnák a csapokat, az öreg kőolajvezeték tönkremenne és a rezsim összeomlása után észak-koreai menekültek indulnának meg Kínába.

Közben Steve Bannon, az amerikai alt-jobboldal egyik főideológusának mondott, de a Fehér Házból kiszorított volt elnöki tanácsadó azt mondta: ő mindig is a Kínával szembeni határozott nyomásgyakorlást szorgalmazta. „Itt minden Kínáról szól. Büntetni kell a kínai cégeket és pénzügyi intézményeket” – mondta.

A Fehér Ház így most egyszerre bírálja és védi Dél-Koreát, miközben a Kínával való kiegyezés helyett kezd vele konfrontálódni.

A Pekinggel való esetleges kereskedelmi háború viszont komolyan visszavetné a globális gazdasági növekedést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×