eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az EU-nak is kárt okoznának az új amerikai szankciók

Az EU-nak is kárt okoznának az új amerikai szankciók

Az Európai Unió figyelmeztette Washingtont: gyorsan válaszolhat a Moszkva ellen tervezett szankciószigorítás miatt. Brüsszelben ugyanis úgy érzik: az amerikai képviselőház által már elfogadott javaslat egyoldalú módon büntetne olyan európai cégeket, amelyek például az orosz energiaexportban érdekeltek.

Az amerikai Kongresszus alsóházában nagy többséggel elfogadott, Moszkva elleni szankciószigorítás fenyegetné az Európai Unió energiabiztonságát - közölték Brüsszelben.

 Uniós illetékesek szerint a lépés aláássa a Nyugat-Oroszországnak címzett eddigi egységes válaszát arra, hogy Moszkva 2014-ben visszacsatolta a Krímet és támogatást nyújtott a központi ukrán kormánnyal szemben álló kelet-ukrajnai felkelőknek.

 Brüsszelben attól tartanak, hogy a tervezett amerikai lépések kár okoznak majd az orosz kapcsolatokat fenntartó európai cégeknek és az unió számára fontos gáz- és olajipari projekteknek.

 “Az amerikai törvényjavaslat nem szándékosan, de egyoldalú módon befolyásolhatja az EU energiaszektorának érdekeit” - fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker azután beszélt, hogy találkozott az uniós biztosokkal, akik egyetértettek vele - mondta egy vezető uniós illetékes.

 Ezt ismételte meg csütörtökön Brigitte Zypries, német gazdasági miniszter, kiemelve: a német cégek várható veszteségei tovább komplikálják Washington és Berlin viszonyát.

 “Ha nem veszik figyelembe az aggodalmainkat, akkor készek vagyunk napokon belül megadni a megfelelő választ... az Amerika az első szlogen nem jelentheti azt, hogy Európa érdekeit utolsóként veszik figyelembe” - tette hozzá egy a Reutersnek név nélkül nyilatkozó uniós illetékes.

 A hírügynökség tudósítója látta azt az EU dokumentum vázlatot, amely “meggyőző biztosítékokat” kér a Fehér Háztól arra, hogy a majdani törvény nem sért majd európai érdekeket.

 A blokk az uniós szabályozás bevetésével készül megvédeni cégeit az Egyesült Államoknak harmadik országokat érintő szankcióival szemben.

Ha a diplomácia nem vezet célra, akkor Brüsszel a Kereskedelmi Világszervezetnél nyújt be panaszt. Emellett olyan, mélyreható válasz előkészítése folyik, ami elrettentené az Egyesült Államokat, hogy fellépjen az érintett európai vállalatokkal szemben - áll még a szövegtervezetben.

Brüsszel viszont sebezhető azáltal, hogy a válaszlépések a 28 tagállam egyöntetű támogatásával tehetők meg és a voksolást befolyásolja majd az egyes országok Moszkvához és Washingtonhoz való hozzáállása.

 Az EU szerint bár az amerikaiak tettek lépéseket az európai aggodalmak eloszlatására és módosították a szankciós törvény tervezetét, de még mindig veszélyeztetik a Oroszországból Ukrajnán át az EU-ba tartó gázvezetékek karbantartását. Ezeken a csöveken érkezik pedig az unió gázigényének egynegyede.

 Brüsszel válaszul azzal fenyegetőzik, hogy akadályozhatja az olyan projekteket, mint a Balti Cseppfolyósított Gáz program. Ezt viszont lelkesen támogatják az olyan tagállamok, mint Lengyelország és a balti köztársaságok, akik hasonló intenzitással ellenzik, hogy az oroszok az összes, velük szemben barátságtalan állam megkerülésével, a Balti-tengeren át szállítsanak gázt Németországba a tervezett Északi-Áramlat 2 vezetéken. Az amerikai szankciók az ebben a projektben résztvevő cégeket céloznák meg.

 Az EU bizottság szerint valójában azonban nyolc projekt szenvedne hátrányt, olyanok, amelyekben például a Shell, a BP és az olasz ENI energiacégek vesznek részt.

Uniós források szerint Juncker úgy fogalmazott, hogy az EU érdekei a Trump és a Kongresszus közötti belharc járulékos veszteségei lesznek.

 Egy név nélkül nyilatkozó európai energetikai illetékes “nagyon keménynek” nevezte a helyzetet és azt mondta: Uniós hivatalnokoktól kértek garanciát arra, hogy megvédik befektetéseiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×