eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kiderült, mi állt a dízelbotrány hátterében

Kiderült, mi állt a dízelbotrány hátterében

Németországban újabb fordulatot vett a dízelbotrány. Ezúttal azonban nem csupán az emissziós értékek meghamisítása áll a gyanú középpontjában, hanem az, hogy az öt német autógyár már évek óta súlyos verseny-jogsértést követ el. A gépkocsigyárak egyebek között egyeztetettek abban a kérdésben is, hogy miként játsszák ki a klímaváltozás megakadályozása érdekében megszigorított emissziós előírásokat.

A Volkswagen, az Audi, a Porsche, a BMW és a Daimler még az ezredforduló előtt megállapodott a szabad verseny kiiktatásában. Több mint hatvan munkacsoportban, csaknem kétszáz szakember részvételével egyeztettek titokban technológiai és beszállítói ügyekről, valamint a gyártási költségekről.

Az ügyre közvetve derült fény, ugyanis a kartellhivatal múlt nyáron házkutatást tartott a Volkswagen wolfsburgi központjában, mert úgy értesült, hogy az acélárak korlátozása érdekében az autógyárak összefogtak egymással.

Ezt követően a Volkswagen önfeljelentést tett a más területre is kiterjedő titkos egyeztetésekről. Nem sokkal ezután a Mercedes kocsikat gyártó Daimler is követte a Volkswagen lépését abban a reményben, hogy ezáltal jelentős mértékben csökkentheti a versenyjog durva megsértése miatt kiszabható büntetést.

A Der Spiegel című hírmagazin, valamint a gazdasági napilap, a Handelsblatt már a német történelem alighanem legnagyobb szabású kartellezési ügyéről ír.

Beszámolóik szerint a 2015 szeptemberében kirobbant dízelbotrányt feltehetően az okozta, hogy a gyártók egyeztettek arról is, mekkora önálló tartályrendszer szükséges a dízelmotorral működő kocsiknál a kipufogógáz tisztítását szolgáló AdBlue adalékanyag megfelelő méretű használatához.

Mivel a nagy térfogatú tartályt drágállták, abban állapodtak meg, hogy kisebb tárolórendszerrel szerelik fel a dízelautókat, azonban így már nem lehetett elegendő AdBlue-t keverni az üzemanyaghoz a szigorú emissziós előírások teljesítése végett, ezért a károsanyag-kibocsátás manipulálásával igyekeztek gondoskodni arról, hogy a dízelautók vizsgálati körülmények között ne lépjék túl a határértéket.

Az ügyben a német kartellhivatal mellett az Európai Bizottság is vizsgálatot indított.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×