eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Euforikus állapotban indult gyilkolni a tévés terrorista

Miközben a rendőrség elengedte mind a 12 embert, akit a hétvégi londoni támadások után őrizetbe vett, a hatóságok megneveztek két elkövetőt és az első áldozatokat. Az egyik terroristát már ismerte a rendőrség és egyre hevesebb bírálatok érik Theresa May miniszterelnököt, aki korábban belügyminiszter volt.

Újabb kellemetlen kérdésekkel kell szembesülnie a brit hatóságoknak és a kormánynak azt követően, hogy a rendőrség nyilvánosságra hozta a hét halottat követelő, szombat esti terrortámadás két elkövetőjének nevét.

A brit születésű Khuaram Shazad Butt és a valószínűleg marokkói Rachid Redouane egy kelet-londoni kerületben élt,  a harmadik – szintén lelőtt - támadó nevét később készültek nyilvánosságra hozni.

Szombat este a dzsihadista trió hét embert ölt meg a London-híd közelében, amikor egy bérelt furgonnal a tömegbe hajtott, majd késekkel támadt a közelben szórakozókra.

„Hogyan lehet, hogy nem állították meg a tévés dzsihadistát?” – teszik fel a kérdést a brit bulvárújságok, amelyek címlapján pillanatképek szerepelnek egy másfél éve adásba került dokumentumfilmből. A kockákon Butt látható, aki más fanatikusok társaságában egy fekete Iszlám Állam zászló előtt imádkozik egy parkban. Más képeken azt látni, ahogy a hagyományos iszlám öltözetet viselő szélsőségesek a rendőrökkel vitáznak.

A Scotland Yard és Theresa May kormányfő – volt belügyminiszter - is most össztűz alá került,

amiért a megfigyelési listára tett, és az egyik 2005-ös londoni robbantóval is kapcsolatba hozott Butt átsiklott a hálón.

A terror-elhárító hatóságok azzal indokolták ezt, hogy nem volt konkrét bizonyíték arra, hogy Butt támadásra készült volna. Néhány nappal az előrehozott brit választások előtt pedig Maynek arra kell válaszolnia, hogy a belügyi tárca élén miért csökkentette annak idején a rendőri erők létszámát. Jeremy Corbyn, a fő ellenzéki erő, a Munkáspárt vezére egyenesen lemondásra szólította fel.

Közben Butt szomszédai elmondták, hogy

az udvariasnak és barátságosnak nevezett, hosszú szakállat növesztő férfi szinte „euforikus” állapotban volt

szombaton. Néhány órával később a fiatal családapa magára húzott egy Arsenal-pólót, felvett egy ál-öngyilkos mellényt és két társával együtt gyilkolni indult.

Közben a Scotland Yard szabadon engedte azt a 12 embert, akit a London Bridge közelében elkövetett vérengzés után őrizetbe vettek. A fővárosi rendőri szervezet vezetése azt mondja, hogy új terror-elleni stratégiára van szükség.

„Kilenc hét alatt 5 merényletet hiúsítottunk meg, három sikeres volt. Át kell gondolnunk a rendvédelmi modellünket” – mondta Mark Rowley, a Scotland Yard második embere.

Rowley arra is utalt, hogy a hatóságok nagyobb hozzáférést fognak követelni a technológiai cégektől a felhasználók kommunikációjához.

„Valószínűleg információt találunk majd a támadók titkos kommunikációjáról. Ha hozzáférésünk lett volna ehhez, akkor talán másképp értékeltük volna a helyzetet” – próbálta magyarázni, hogy miért sorolták hátra Buttot a veszélyesnek tartott dzsihadisták listáján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×