eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Istenkáromlásért lecsukják az első keresztény kormányzót

Két év börtön istenkáromlásért – ezt a büntetést kapta az indonéz főváros első keresztény kormányzója. Sokak szerint az ítélet fokmérője annak, hogy meddig terjed a vallási türelem a világ legnépesebb muzulmán országában.

A vártnál komolyabb büntetést kapott az indonéziai Jakarta keresztény kormányzója, Basuki Tjajhaja Purnama. A kínai kisebbségből származó és Ahok néven emlegetett politikus 2 év börtönt kapott, mert a bíróság „kétséget kizáróan meggyőződött abban, hogy istenkáromlás bűntettét” hajtotta végre – szólt az indoklás.

A kormányzó elítélése csapás az indonéz kormánynak is, amely a külvilág felé azt próbálta mutatni, hogy fellép a radikálisabb iszlám csoportok ellen és megóvja az ország világi értékrendjét.

Istenkáromlásért lecsukják az első keresztény kormányzót

Andreas Harsono, a Human Rights Watch jogvédő szervezet képviselője „jelentős visszalépésnek” nevezte az ítéletet, amelynek kihirdetését többezren várták a bíróság előtt. A hatóságok a biztonság kedvéért többezer rendőrt is az utcákra vezényeltek, de az ítélet elhangzása utáni órákban nem történt rendbontás.

A kormányzó sok híve sírva fogadta a hírt, ugyanis még az ügyészek is csak 1 éves, felfüggesztett börtönt kértek „gyűlöletbeszéd” miatt.

A bíróság ennél szigorúbb büntetést szabott ki, bár istenkáromlásért akár négy év is adható – és ezt követelték keményvonalas muszlim csoportok is.

A kormányzó akkor dühítette fel ellenfeleit, amikor

idézett a Koránból és azt mondta: a sorokat arra használhatják fel, hogy igazolják azt a vélekedést, hogy muzulmánokat nem irányíthatnak más vallásúak.

Később bocsánatot kért a megjegyzésért. Indonéziában a keresztény vallású, kínai Purnama egyfajta csodabogárnak számít – mivel egy kisebbségen belüli kisebbség tagja - és mivel a 240 millió lakos 90 százaléka muzulmán.

A kormányzó hívei már akkor tisztában voltak vele, hogy Purnama börtönbe kerülhet, amikor híre ment, hogy vádat emelnek ellene. Mint jogvédők megjegyezték: az 1965-ös, istenkáromlásról szóló törvény bevezetése óta egyetlen egyszer mentettek fel valakit.

2012-ben azért ítéltek el egy fiatal közalkalmazottat, mert kiírta a Facebookra, hogy ateista. Ez pedig úgymond sértette az Indonéziában elismert hivatalos vallásokat, az iszlámot, a buddhizmust, valamint a protestáns, katolikus, hindu és konfuciánus hitet.

A kormányzó elítélése véget vet politikai karrierjének, pedig annyira népszerű volt, hogy újabb megbízatásra számíthatott

és a kormány is támogatta.

A kabinet ugyanakkor közölte: lépéseket tesz a Hizb ut-Tahrir nevű iszlámista csoport feloszlatására, amely célként hirdette meg, hogy „kalifátust” hoz létre.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×