eur:
394.73
usd:
367.47
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

Még a külügyminiszter gépét sem engedték leszállni

Lefasiztázta és banánköztársaságnak titulálta Hollandiát Erdogan török elnök, azt követően, hogy a holland hatóságok nem engedték meg török minisztereknek, hogy hollandiai törökök előtt kampányoljanak.

Vízágyúk, gumibotok és mély sebeket okozó rendőrkutyák - a holland rendőrség így oszlatta török zászlókat lengető és üvegeket és köveket is dobáló tüntetőket Rotterdamban.

A török származású tiltakozók haragját az váltotta ki, hogy a holland hatóságok két török minisztert is megakadályoztak abban, hogy az országban élő törökök körében kampányoljanak.

Az ankarai kormány autón érkező családügyi miniszterét a holland rendőrök nem engedték be a rotterdami konzulátusra, majd szabályosan kivezették az országból.

A török külügyminiszter gépe pedig szombaton le sem szállhatott Hollandiában.

Mevlut Cavusoglu erre „a fasizmus fővárosának” nevezte Hollandiát és főnöke, Recep Tayyip Erdogan elnök még ennél is továbbment.

Amellett, hogy ő is lenácizta a hollandokat, Európa banánköztársaságának is nevezte és kemény nemzetközi szankciókat sürgetett ellene. „Mondott valamit Európa? Nem, mert nem harapnak egymásba. Hollandia úgy lép fel, mint egy banánköztársaság” – mondta egy nagygyűlésen a török elnök.

Erdogan azért dühös, mert úgy érzi, akadályozzák abban, hogy az Európában élő törökök szavazatait is meg tudja nyerni azon a jövő havi ellentmondásosan megítélt referendumon, amelyen azt akarja jóváhagyatni a választókkal, hogy drámai módon kiterjessze hatalmi jogkörét.

Kérdés, hogy érdekli-e, hogy a héten Hollandiában parlamenti választásokat tartanak, ahol a kormánypárt drámai módon visszaszorulhat, míg az iszlám-ellenes radikális pártvezért, Geert Wilders Szabadságpártja előretörhet. Wilders így búcsúztatta a Twitteren a kitessékelt török minisztert: „menj el és soha ne gyere vissza!”

Az európaiak átal sokat bírált török elnököt úgy tűnik nem zavarja, hogy a Hollandiában folytatott kampánya az idegenellenesek malmára hajthatja a vizet.

Zavarja azonban Mark Rutte holland miniszterelnököt, aki azt mondta: „példanélküli helyzet állt elő. Egy NATO-szövetségesünk, akivel történelmi szálak és szoros kereskedelmi kapcsolatok kötnek össze, abszolút elfogadhatatlan és felelőtlen módon viselkedik” – mondta. Hollandia náci megszállására is utalva hozzátette: nem hazájának kell bocsánatot kérnie, hanem a török elnöknek, amiért lefasiztázta Hollandiát.

Németország, Svájc és Ausztria sem engedte meg a vita miatt a tervezett török nagygyűléseket. Alexander Lambsdorff az Európai Parlament alelnöke arra hívott fel, hogy török miniszterek ne kampányolhassanak Európában.

Nemrég ugyanakkor londoni látogatásán hasonló dolgot tett Emmanuel Macron francia elnökjelölt, amikor az Angliában élő franciák előtt szólalt fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×