eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Ukrán vendégmunkásokat alkalmaznának a cseh munkáltatók

Csehországban ugyan az elmúlt hónapban nőtt a munkanélküliek száma, ennek ellenére még mindig itt a legalacsonyabb a munkanélküliségi arány az Európai Unió tagállamai közül. Az arány jelenleg öt és fél százalékon áll. A munkanélküliség emelkedésével együtt azonban a szabad munkahelyek száma is emelkedik, ezért a cseh munkáltatók ukrán vendégmunkásokat alkalmaznának.

 Csehországban Prágában a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, a legfrissebb adatok szerint 3,3 százalékos, a legtöbb állástalan pedig az északi országrészben él, az arány azonban itt sem éri el a 8 százalékot. Csaknem 10 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliek száma Csehországban, ez viszont gondot okoz a munkáltatóknak. Michaela Marksová, a munkaügyi és népjóléti miniszter azt elemezte, miért van sok szabad munkahely, ha még mindig csaknem 400 ezer ember állástalan országszerte. „Azoknak az embereknek, akik a munkaügyi hivatal nyilvántartásában szerepelnek, többnyire valamilyen egészségügyi problémájuk vagy csak alapfokú végzettségük van” – fejtette ki a tárcavezető.

 A cseh kormány ezért kész a jelenleginél is jobban megnyitni a munkaerőpiacot a külföldi, elsősorban az ukrán munkavállalók előtt. A kormány döntésének értelmében Prága megerősíti lvovi főkonzulátusát, hogy a képviselet az eddigi havi 400 helyett akár havi 800 ukrán munkakérelmet is el tudjon intézni.

 A Bohuslav Sobotka vezette kabinet ezzel a döntéssel reagált a cseh Gazdasági Kamara, valamint az Ipari és Kereskedelmi Kamara hétfői felszólítására, hogy tegye haladéktalanul lehetővé további ukrán vendégmunkások azonnali toborzását és alkalmazását. „Nem állunk meg az eredetileg ötezresre tervezett kvótánál” – mondta Ján Mládek ipari és kereskedelmi miniszter. Megjegyezte: eddig már 3800 ukrán jelentkező van csehországi munkára, tehát az eredeti keretet három hónap alatt megtöltenék.

 Az ellenzék és a szakszervezetek nem értenek egyet a kormány elképzelésével. Jiří Dolejš, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának alelnöke azzal érvel, hogy 120 ezer ukrán munkavállaló rontja majd le a munka árát. A vállalkozók és munkaadók szövetségének konföderációja szerint jelenleg mintegy 140 ezer alkalmazottat keresnek a csehországi cégek.

 A cseh jobboldal úgy véli, a munkaerőpiac igényeire az oktatásügynek kellene rugalmasan reagálnia, hiszen a tanulmányaikat befejező diákok gyakran nincsenek felkészülve arra, hogy a különböző szakmákban azonnal munkába álljanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×