eur:
394.87
usd:
364.79
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák

Trump nem tesz jót a családi békének

Donald Trump felemelkedése és választási győzelme minden korábbinál jobban kiélezte a családon belüli feszültségeket az Egyesült Államokban. A kampány előtti időszakhoz képest megugrott a politika miatt veszekedők aránya.

Az Egyesült Államok már Donald Trump előtt is megosztott ország volt és a modernkori ellentétek egészen Bill Clinton második elnökségééig visszavezethetők.

Jött és ment az ifjabb George Bush, aki miatt sok amerikai érezte úgy, hogy külföldön inkább azt hazudja, kanadai, majd Barack Obama, akit a lakosság egy része külföldinek, sőt muszlimnak tartott.

Donald Trump megjelenése azonban még inkább kiélezte a családon és rokonságon belüli feszültségeket.

Bár a nemzet egyik alapító atyja, Thomas Jefferson azt mondta: „soha nem tartottam úgy, hogy a politikai, vallási vagy filozófiai véleménykülönbség indok lehet arra, hogy eltávolodjak egy baráttól” – úgy tűnik nem mindenki tudja követni útmutatását.

Az egyik legjobb példa az a 22 éven át együtt élő házaspár, amely az új elnök miatt döntött a szakítás mellett.

A nemet a 73 éves, és magát baloldali demokratának mondó feleség, Gayle McCormick mondta ki. Egy asztaltársaságban hallotta azt a férjétől még az elnökválasztás előtt, hogy a republikánusok jelöltállító szavazásán Donald Trumpra akar majd szavazni.

„Ez volt a határ... úgy éreztem, elárult.

Rájöttem, hogy csak hülyítem magamat. Sok kérdésben szakadék keletkezett köztünk, olyan dolgokat fogadtam el tőle, amit fiatalként nem tettem volna meg” – mesélte a családi otthonból elköltözött asszony.

„Nem akartam a nap 24 órájában védeni a nézeteimet” – tette hozzá.

A férj végül hiába döntött másképp és szavazott a Trumpnál mérsékeltebbnek számító Newt Gingrich-re az előválasztáson, már nem lehetett visszacsinálni a dolgot. A pár megbeszélte, hogy nem válnak el, „mert az ő korukban ez már butaság” és hogy „barátok maradnak”.

A Reutersnek a Trump-beiktatás előtt végzett közvélemény-kutatása szerint a kampány időszakhoz képest hat százalékkal 39 százalékra ugrott meg a politika miatt családi körben veszekedők aránya, azaz az amerikaik több, mint egyharmadánál okozott családi konfliktust az elnökválasztás.

A válaszadók 16 százalék azt mondta, hogy többé nem beszél egyes családtagokkal vagy barátokkal. Azok körében, akik Hillary Clinton győzelmét akarták, az arány 22 százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×