eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Német külügyminiszter: szaván kell fogni Oroszországot

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, röviden EBESZ soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztere a szervezet csütörtökön Potsdamban rendezett értekezletén síkra szállt új fegyverzet-ellenőrzési szerződés kidolgozása, valamint a NATO és Moszkva kapcsolatának javítása mellett. Frank Walter Steinmeier meghívására az EBESZ 57 tagállamából közel 40 külügyminiszter érkezett Potsdamba

Frank Walter Steinmeier kijelentette, hogy a berlini kormány az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet élén ez év végéig tartó elnökségét főleg az intézmény reformjának előmozdítására és az ukrajnai válság rendezésére akarja felhasználni. Ennek érdekében új fegyverzet-ellenőrzési rendszer megteremtését javasolta, mert a hagyományos fegyverek európai korlátozását célzó, még 1990-ben kötött szerződés végrehajtása szétesőben van, és ezért Moszkvában is új megállapodást szorgalmaznak, következésképpen – mondta a német külügyminiszter – itt az ideje, hogy szaván fogjuk Oroszországot. Ezáltal javítható lenne a NATO és Moszkva viszonya is.

Frank Walter Steinmeier már a mai potsdami EBESZ-értekezlet előtt egy sajtónyilatkozatban kifejtette, hogy a leszerelés érdekében elsősorban a katonailag érzékeny térségekben, mint a Baltikum is, meg kellene szabni a katonaság létszámának, valamint a hadászati eszközök mennyiségének felső határát.

A német külügyminiszter szerint Oroszország az Ukrajnához tartozó Krím-félsziget bekebelezésével durván megsértette az európai békerend alapelveit, mégis úgy vélte, hogy Moszkvával szemben változatlanul a NATO nemrég tartott varsói csúcsértekezletén is megerősített korábbi módszert kell alkalmazni, amely az elrettentes és az enyhülés kettős stratégiáján alapul.

Ezért nemcsak a NATO keleti határvidékének mindenki számára látható megerősítésére van szükség, hanem konkrét ajánlatok előterjesztésére is, az Oroszországgal való együttműködés érdekében.

Erre a kancellár is utalt, aki a hét végén úgy vélte, hogy az ukrajnai kérdés megoldását célzó minszki megállapodás betartása esetén fokozatosan fel kell oldani a Moszkvával szemben életbe léptetett nyugati megtorló intézkedéseket.

Noha az EBESZ csütörtöki potsdami értekezletén nem várható konkrét döntés, diplomáciai források szerint a megbeszélések lendületet adhatnak az európai leszerelés jó ideje elakadt folyamatának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×