eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
Nyitókép: Unsplash

Az állatlaboratóriumok felelőtlensége súlyos egészségügyi következményekkel járhat

Ausztrál és új-zélandi kutatók egy friss tanulmányban bemutatták, milyen hatása lehet annak, hogy az állatkísérleteket lebonyolító laboratóriumokban ellenőrizetlenül kezelik az állatoknak sokszor indokolatlanul adagolt antibiotikumokat.

Az Ausztráliában és Új-Zélandon végzett felmérés során 95 laboratóriumot vizsgáltak meg, amelyek 71 százalékában rutinszerűen alkalmaztak antimikrobiális szereket - írja a The Guardian cikke nyomán a Portfolio. Elterjedt gyakorlatok közé tartozik a rágcsálók ivóvizébe történő antibiotikum-adagolás.

A vizsgálatok szerint a laborokban a gyógyszerrel szennyezett ételt és vizet sokszor nem megfelelő módon ártalmatlanítják.

Mint írják, a Plos One folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek az átgondolatlan gyakorlatok tovább erősíthetik a már jelenleg is világszerte egészségügyi gondokat okozó antibiotikum-rezisztenciát. Ennek az az oka, hogy a betegségek ellen bevetett antibiotikumok nem maradnak örökké hatékonyak a kórokozók ellen, azok ugyanis folyamatosan alkalmazkodnak a gyógyszerekhez, így újabb és újabb készítményekre van szükség.

A tanulmány szerzője, Rebecca Wilcox szerint az állatlaboratóriumok szigorú hatósági ellenőrzés nélkül jutnak antibiotikumokhoz, és olyan esetekben is alkalmazzák azokat, amikor az nem lenne indokolt.

A kutatás rávilágít arra is, hogy a létesítmények 81 százaléka a rágcsálók gyógyszeres vizét kezeletlenül a lefolyóba önti.

A kutató szerint ez az eljárás aggodalomra adhat okot, ugyanis a szennyvízzel a környezetbe jutó antibiotikumok tovább fokozhatják a kórokozók ellenállóképességét.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa, Sanjaya Senanayake kiemelte, hogy 2050-re a becsült adatok szerint évente 10 millió haláleset lesz köthető az antimikrobiális rezisztenciához, ez pedig a rák okozta halálesetek számát is meghaladja. A tanulmány szerzői azt remélik, hogy eredményeik tudatosságra ösztönzik a kutatókat és a döntéshozókat az antibiotikumok felelősebb használata terén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×