eur:
393.27
usd:
352.75
bux:
73317.44
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
3d illustration of the coronavirus vaccine.  Medical concept Covid-19 corona virus vaccination.
Nyitókép: K_E_N/Getty Images

Fontos dolog derült ki a Covid-vakcina szívre gyakorolt hatásáról

Egy új kutatás szerint a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák okozta szívizomgyulladás kockázata alacsonyabb, mint a betegség által okozott szívproblémáké. A JAMA folyóiratban megjelent tanulmány francia adatokat vett górcső alá a 2020 decembere és 2022 júniusa közötti időszakból.

A Time cikke szerint – amit a Portfolio szemlézett – Mahmoud Zureik, a Versailles-i Egyetem professzora és munkatársai 12–49 év közötti, szívizomgyulladással kórházba került személyeket vizsgálták.

A betegeket három csoportba sorolták: oltás utáni, koronavírus-fertőzés utáni, illetve egyéb okból kialakult szívizomgyulladás.

Az eredmények azt mutatják, hogy az oltással összefüggő szívizomgyulladásban szenvedők feleakkora valószínűséggel kerültek újra kórházba szívproblémák miatt, mint a másik két csoport tagjai.

„Vagyis az mRNS-vakcinákhoz kapcsolódó szívizomgyulladás kockázata nagyon-nagyon alacsony” – idézi a lap Zureik professzor szavait, aki szerint „fontos megjegyezni, hogy

a Covid-19 szívre gyakorolt kockázata nem korlátozódik a szívizomgyulladásra. Vannak más szív- és érrendszeri kockázatok is”.

A tanulmány időszerűségét az adja, hogy az Egyesült Államokban ismét emelkedik a koronavírusus esetek száma. Az FDA nemrég jóváhagyta a vakcina frissített változatát, amely a jelenleg terjedő vírusvariánsokat célozza.

A kutatók nem vizsgálták, miért okozhat – bár ritkán – szívizomgyulladást a vakcina, illetve miért különbözik ez a reakció a vírusfertőzés okozta gyulladástól. További kutatásokra van szükség az mRNS-vakcinák és az immunrendszer kölcsönhatásának jobb megértéséhez – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Szabó László: 68 aranyéremért utazunk Párizsba – kezdődik a paralimpia

Szabó László: 68 aranyéremért utazunk Párizsba – kezdődik a paralimpia

Tizenhét nappal a párizsi olimpia záróünnepsége után szerdán elkezdődnek a paralimpiai játékok a francia fővárosban. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke az InfoRádióban elmondta: azt várja a magyar sportolóktól, hogy őrizzék meg a helyüket a világ élvonalában, és Tokióhoz hasonlóan szerepeljenek az éremtáblázaton, illetve a nemzetek pontversenyében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×