eur:
390.63
usd:
360.24
bux:
73555.98
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
This artist’s impression shows what the very distant young galaxy A2744_YD4 might look like. Observations using ALMA have shown that this galaxy, seen when the Universe was just 4% of its current age, is rich in dust. Such dust was produced by an earlier generation of stars and these observations provide insights into the birth and explosive deaths of the very first stars in the Universe.
Nyitókép: ESO/M. Kornmesser

Eddig példátlan dologra bukkantak a távoli űrben

Furcsa, újraéledt galaxist figyeltek meg a kutatók nemrég a James Webb űrteleszkóppal, amelyben 20 millió év szünet ismét megindult a csillagképződés. A jelenség a szakértők szerint megmagyarázhat egy rejtélyt a galaxisokkal kapcsolatban.

„Láttunk már olyan galaxisokat, amelyekben felgyorsult a csillagképződés, és olyanokat is, amelyekben megállt. De ez az első eset, hogy olyan galaxist láttunk, amelyben a folyamat hosszú időre leállt, majd képes volt újraindulni. Ez olyan, mintha a galaxis megfiatalodott volna” – mondta a Guido Roberts-Borsani, a Genovai Egyetem csillagásza.

Roberts-Borsani és kollégái a James Webb űrteleszkóppal vizsgálták a A2744-YD4 nevű galaxist, amely jelenleg olyan állapotban van, amilyenben körülbelül 650 millió évvel az ősrobbanás után lehetett. A kutatók fiatal, fényes és halványabb, idős csillagok nyomait is felfedezték benne, amire korábban nem volt példa egyetlen galaxis esetében sem – írja a hirado.hu a New Scientist alapján.

A megfigyelt csillagok kora arra utal, hogy a galaxis 100 millió év folyamatos aktivitás után nagyjából 20 millió évre abbahagyta a csillagtermelést, utána viszont újrakezdte.

A kutatók szerint az egyedülálló jelenség kétféleképpen is magyarázható. Egyrészt betudható annak, hogy a galaxis összeolvadt más galaxisokkal, ezáltal friss löketet adva a csillagképződésnek. Másrészt a szupernóva-robbanások által a galaxisból kilövellt, majd visszatérő gázokkal is magyarázható a galaxis feltámadása.

Mivel hasonló folyamatot korábban még nem sikerült megfigyelni, így ez kulcsfontosságú lehet a távoli galaxisok működésének megértéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×