eur:
389.49
usd:
357.81
bux:
73261.6
2024. július 22. hétfő Magdolna
Nyitókép: wikipedia,

A mesterséges intelligencia felturbózza a "bálnatolmácsolást"

A mesterséges intelligencia segíthet dekódolni a 156 kattogásvariációt, amelyet eddig az ember észlelt a nagy ámbráscettől.

A nagy ámbráscet kommunikációjának kifinomult struktúrái emberi nyelvhez hasonló rendszerhez hasonlítanak - írja az Origo a BBC-n megjelent összeállításra hivatkozva.

A bálnák kommunikációjában ritmikus kattanási sorozatok vannak jelen, a szakemberek most ezek építőköveit azonosították, vagyis egyfajta fonetikai ábécéről van szó. A kommunikáció összefüggésben lehet a bálnák vadászati módszereivel.

A nagy ámbráscet tanulmányozása egyébként igen nehéz, mert élete nagy részében elbújik az óceánban. Két órán át és képesek levegővétel nélkül létezni, akár 3 kilométer mélyen is. Így is megfigyelték azonban, hogy ezer méteres mélységben egy csoport nagy része ugyanabba az irányba néz, egymás mellett helyezkedik el, de több kilométeres területen. Ez idő alatt végig "kattognak". A bálnák körülbelül egy óra elteltével szinkronban emelkednek a felszínre, aztán újra lemerülnek.

A cetek fonetikus ábécéjének dekódolásában a mesterséges intelligencia segíthet.

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy az ámbrásceteknek mindössze 21 codatípusuk van (mindegyik három és negyven közötti gyors kattintásból áll), azonban 9000 felvételt tanulmányozva már 156-ot azonosítottak.

A szakemberek úgy gondolják, hogy a rögzített, finom variációk azt sugallják, hogy a bálnák hangja sokkal több információt hordozhat, mint azt korábban gondolták, ami nagyban kontextusfüggő.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, hogy Amerikában legutóbb a XIX. században volt olyan, hogy egy elnök valamiképpen elvesztette pártja támogatását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×