eur:
395.8
usd:
369.32
bux:
71802.43
2024. július 2. kedd Ottó
Washington, 2018. április 21.Bill Gates, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság alapító elnöke a humán tőkebefektetés hatásait elemző panelbeszélgetésen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi ülésszakán az IMF washingtoni székházában 2018. április 21-én. (MTI/EPA/Pete Marovich)
Nyitókép: MTI/EPA/Pete Marovich

Bill Gates a mesterséges intelligencia védelmére kelt

A tech-milliárdos véleménye szerint a mesterséges intelligencia-technológia, ha megfelelő szintre jut, képes lesz ellensúlyozni a hatalmas energiafogyasztását.

Bill Gates Londonban felszólította a környezetvédőket, és a kormányokat, hogy "ne vigyék túlzásba" az új generatív mesterséges intelligencia rendszerek működtetéséhez szükséges hatalmas energiaigény miatti aggodalmaskodást - írja a Financial Times cikke nyomán a Portfolio.

Az olyan technológiai óriásvállalatok, mint a Microsoft, több tízmilliárd dollárt fektetnek be hatalmas új adatközpontokba, Gates szerint ezek az adatközpontok 2-6 százalékkal fogják növelni a globális villamosenergia-felhasználást. A Microsoft társalapítója szerint az a kérdés, hogy az MI képes lesz-e több mint 6 százalékos csökkenést elérni az energiafelhasználásban. Hozzátette: szerinte biztosan.

A vállalat májusban elismerte, hogy 2020 óta csaknem harmadával nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása, ami nagyrészt az adatközpontok építésének köszönhető.

Bill Gates, aki az igazgatótanácsból ugyan távozott, de Satya Nadella vezérigazgató tanácsadója maradt, azt mondta, hogy a tech-vállalatok magasabb árat, azaz "zöld prémiumot" fizetnek a tiszta energiáért, mivel új energiaforrásokat keresnek, ami segít a fejlesztésében és elterjesztésében. Azonban azt hozzátette, hogy az átmenethez szükséges zöldáram mennyisége közel sem fog olyan gyorsan megjelenni, mint amilyen gyorsan szükségük van rá.

A nagy technológiai cégek, köztük a Microsoft, az Amazon és a Google felvázolták, hogy több tízmilliárd dollárt költenek a mesterséges intelligencia rendszerek működtetéséhez szükséges számítástechnikai infrastruktúra kiépítésére a világ országaiban - írják. Ám már most kihívásokat jelentenek az új technológiát kiépítő vállalatok számára az energiaellátásban tapasztalható korlátok. Becslések szerint 2030-ra az USA villamosenergia-termelésének 9 százalékát foglalhatják le az MI-központok, ami a mostani kétszerese.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Orosz oligarchák és brit politikusok: leleplezték a titkos hálózatot

Orosz oligarchák és brit politikusok: leleplezték a titkos hálózatot

Egy londoni székhelyű feltörekvő piaci befektetési csoport, a Gemcorp kiszivárgott feljegyzése szerint a vállalat arra törekedett, hogy erős politikai kapcsolatokat építsen ki különböző országokban. Az orosz pénzből alapított társaság a brit Konzervatív Párt több tagját felvette már alkalmazottnak, és úgy tűnik, hatékony volt a befolyásszerzésük. A választások előtt az újabb botrány nem jön jól a toryknak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×