eur:
393.14
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Itt a csodaszer: kiirtható lehet a másnaposság

Egy gélben rejlik az egereken már működő varázsszer.

Egy új tanulmányban olyan tejfehérjékből és nanorészecskékből álló gélt mutatnak be, amely segíthet elkerülni a másnaposságot – írja a ScienceAlertre hivatkozva a 24.hu.

Az első egérkísérletek ígéretesen alakultak. Raffaele Mezzenga, az ETH Zürich munkatársa kollégáival olyan anyagot hozott létre, amely 30 perc alatt 40 százalékkal tudta csökkenteni a leitatott rágcsálók véralkoholszintjét. A tudós szerint a gél az alkohol lebontását a májból az emésztőrendszerbe helyezi át, ily módon nem keletkezik melléktermékként káros acetaldehid. Ez az anyag a felelős a másnaposság több tünetéért.

Acetaldehid helyett pedig kevésbé mérgező ecetsav képződik, amelyet aztán a szervezet vízre és szén-dioxiddá alakíthat.

Az alkoholfogyasztást követő 30 percen belül az anyag révén a részeg egerek véralkoholszintje 40 százalékkal, 5 órán belül pedig több mint 50 százalékkal csökkent.

Azok az állatok, amelyek az alkohol mellett naponta kaptak a gélből, kevésbé fogytak le, májukban pedig jobb volt a zsíranyagcsere azokhoz az egyedekhez képest, amelyek tíz napon át csak alkoholt kaptak. Ez arra utal, hogy a gél több szerv károsodását is mérsékelte.

A gél létrehozásához a tej savóját használták fel. Az anyag több órán át forralva hosszú szálakat képez, amelyeket vastartalmú vegyületekkel elkeverve gélt lehet készíteni.

A gél viszont csak akkor működik, ha az alkohol még az emésztőrendszerben van. Ha már elérte a véráramot, a mérgező hatások elkerülhetetlenek.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×