Hosszú távú agykárosodást - konkrétan memóriazavarokat - szenvedhetnek azok a tizenévesek, akik magas zsír- és cukortartalmű gyorséttermi ételeket fogyasztanak - derül ki a Dél-Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint. A kutatók patkányokat etettek magas zsírtartalmű ételekkel, majd egy sor memóriatesztet végeztek rajtuk, és nyomon követték egy olyan neurotranszmitter szintjét, amely a memóriával és a tanulással áll összefüggésben - írja naphire.hu a New York Post cikkére hivatkozva.
A tanulmány az Alzheimer-kórral, a demencia egyik típusával kapcsolatos, a gondolkodásra, a viselkedésre és a memóriára kiható kutatásokat használta fel. Az Alzheimer-kórban szenvedőknél alacsonyabb az acetilkolin nevű agyi neurotranszmitter szintje, amely fontos szerepet játszik az önkéntelen izommozgásban, az ébredésben, a tanulásban és a figyelemben.
A kutatócsoport a zsíros és cukros étrenden élő patkányok acetilkolinszintjét vizsgálta a kontrollcsoportba tartozó patkányokkal összehasonlítva, azáltal, hogy nyomon követte az agyuk reakcióit olyan memóriát tesztelő tevékenységekre, mint például egy új tárgy megtalálása egy másik helyen.
A kontrollcsoportban lévő patkányok képesek voltak felismerni az új tárgyakat, míg a gyorséttermi ételeket fogyasztó csoportban lévő patkányok nem tudtak emlékezni rájuk.
Scott Kanoski, az USC Dornsife College of Letters professzora azt mondta, hogy arra voltak kíváncsiak, hogy az egészségtelen nyugati élelmiszer milyen hatással van az agy serdülőkori fejlődésére, és hogy a hatás visszafordíthatók-e vagy sem. Úgy fogalmazott: "sajnos néhány dolog, ami felnőttkorban talán könnyebben visszafordítható, kevésbé visszafordítható, ha gyermekkorban történik." Ugyanakkor hozzátette, hogy képesek voltak visszafordítani a memóriakárosodást, amikor a patkányoknak olyan gyógyszereket adtak, amelyek az acetilkolint utánozták.
Amikor a gyógyszert az agy memóriát irányító részébe, az úgynevezett hippokampuszba adták, a patkányok memóriája helyreállt. Kanoski közölte: további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogyan lehet a károsodást gyógyszeres kezelés nélkül visszafordítani.