eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Félelmetesen támad a húsevő baktérium: Rusvai Miklós szerint bárki áldozata lehet

Hétvégén derült ki, hogy élet-halál között van egy 33 éves ózdi férfi, miután húsevő baktérium támadta meg, és hiába kért segítséget, először nem vették komolyan az orvosok. A hírek szerint vasárnap meghalt. Rusvai Miklós víruskutató szerint a fertőzést bárhol el lehet kapni, csak egy seb kell hozzá.

A húsevő baktérium egy streptococcus törzs, ezek a baktériumok mindannyiunkban ott vannak a testfelületen, a bőrön, a nyálkahártyákon, a szájüregben vagy épp az orrban, gyakorlatilag az egész testfelületen.

"A húsevő baktérium annyiban különleges, hogy ezt megfertőzi egy vírus, tehát a vírussal, úgynevezett bakteriofággal fertőzött streptococcus az, amely arra a tulajdonságra tesz szert, hogy nagyon gyorsan lebontja a szöveteket, mert egy olyan specifikus enzimet termel, amelynek segítségével oldja a szöveteket. Ezt viszont nem lehet előre tudni, bárki, bármikor, bárhol megfertőződhet ezzel a baktériummal" – figyelmeztetett az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató.

Sokszor hallani, hogy valaki kórházban fertőződik meg ilyen vírussal, ezzel kapcsolatban a kutató azt mondta, a kórházban gyakoribb, de másutt sem kizárt. "Kétségtelen, hogy a kórházi fertőzések között a húsevő baktérium nagyon gyakran előfordul, de ott más baktériumok is vannak" – tette hozzá.

Hogy mely szöveteket pusztítja ez a baktérium, arról azt mondta:

  • az izompólyákat
  • az inakat
  • az izomszövetet körülvevő kötőszövetet

pusztítja, a zsírszöveteket kevésbé képes.

"Az izmok közötti kötőszövet esik elsőként áldozatul ennek a fertőzésnek, ennek következtében átterjed az izmokra, gyors izomvesztés következhet be.

Illetve, ami még súlyosabb, hogy vérmérgezés, szepszis alakul ki. Ilyenkor ez a baktérium különböző méreganyagokat termel, ez pedig a veseműködést teszi tönkre. Súlyos következményei vannak, ha időben nem ismerik fel" – mondta a szakember.

Mindig sebfertőzés révén kerül be a szervezetbe, tehát ha a sebkezelés nem történik meg idejében, vagy az nem megfelelő, akkor nagyon súlyos következményei lehetnek, és nagyon gyorsan, néhány óra alatt megtörténhet.

Az első tünetek:

  • a seb környékének fájdalmassága, duzzanata, pirossága feltűnő
  • később hidegrázás, láz, rosszullét, émelygés jön mint a vérmérgezés tünetei.

A sebkezelésen túl antibiotikumos terápia is szükséges – akár szélesebb körű is –, infúzió, illetve a vérben lévő toxinok eltávolítása érdekében folyadékterápia, szélsőséges esetben vérátömlesztés válhat szükségessé.

"A legszélsőségesebb esetben

akár amputációra is szükség lehet,

hiszen a fertőzés az esetek többségében végtagsérülés következtében jön létre. Ilyenkor ha nem tudják a seb közelében lokalizálni a fertőzést, akkor izomszövetek eltávolítására vagy amputációra is sor kerülhet" – részletezte Rusvai Miklós.

Hogy milyen arányban halálos a fertőzés, arról viszont jó hírei vannak. "Magyarországon a fejlett világhoz hasonlóan ha a kezelést megfelelően és időben elkezdik, szerencsére az esetszám alacsony, 10-12, halálozásról 1-2 alkalommal tudunk évente. Vannak évek is, amelyek eltelnek haláleset nélkül" – húzta alá Rusvai Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×