eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Senior citizens in a retirement home exercise room.
Nyitókép: RichLegg/Getty Images

A számok nem hazudnak – eddig él, aki eléri a nyugdíjkorhatárt

Érdekes adatokat kapunk, ha azt vizsgáljuk, mekkora a várható élettartam a nyugdíjkorhatár elérésekor.

Közismert, hogy a nők lényegesen tovább élnek, mint a férfiak, és az is, hogy Japánban és a dél-európai mediterrán országokban különösen hosszú a várható élettartam. A novekedes.hu azt is megvizsgálta, hogy ténylegesen mekkora élethosszra számíthatunk, ha elérjük a nyugdíjkorhatárt.

Itthon a férfiak várható élettartama 73 év, a nőké 80, ugyanakkor a 65 évesen várható további élettartam férfiak esetében 14, nők esetében 18 év. Ez alapján, azok a férfiak, akik a 65 évet megérik, átlagosan 79 éves korukig élnek, a hölgyek esetében 83 év. A két nem között a születéskor meglévő 7 éves várható élettartam eltérés 65 éves korra 4 évre csökken. Ebből az következik, hogy a férfiak közül sokkal többen halnak meg 65 éves koruk előtt, mint a nők közül.

Míg Hollandiában, Svájcban, Svédországban, Izlandon, Dániában, Írországban, Nagy-Britanniában és Máltán 4 év vagy ennél kevesebb a születéskor várható életkor eltérése a két nem között, addig nálunk 7 év, a volt Szovjetunió európai utódállamaiban már 10 év.

A 65 éves korban várható további élettartamnál természetesen már kisebb ez az eltérés, de ott is vannak érdekességek. Izlandon igen kicsi, 2 év alatti az eltérés, egyúttal

az izlandi férfiak élnek a legtovább, ha megérték a 65-öt: átlagosan 85,5 éves korukig.

A nőknél a nyertes Japán: aki eléri a 65 évet, még 25 évre számíthat, vagyis 90 éves kort ér meg várhatóan, a japán férfiaknál 85 év az adat.

A 65 évet megért nők életkilátásai összességében is igen jók: összesen a világ 29 országában számíthatnak 85 év fölötti átlagos életkorra, a férfiak ugyanakkor csak Izlandon, Ausztráliában és Svájcban.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×