eur:
392.43
usd:
362.42
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Itt van a tüdőbetegek pontos vitaminadagja

A helyes étrend javíthat a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel élők tünetein - derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából, amely szerint a mediterrán típusú diétának kiemelt szerepe lehet ebben.

"Mediterrán típusú diétával, antioxidánsok pótlásával bizonyítottan javulhat a dohányzással összefüggő krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők várható élettartama, életminősége" - állapították meg a Semmelweis Egyetem orvosai legújabb tanulmányukban, amelyből kiderül pontosan mely vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok szedésével lassítható a betegség.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott beszámoló szerint az egyetem orvosai az eddigi legátfogóbb kutatás keretében 45 ezer COPD-s beteg, köztük dohányosok és nem dohányzók étrendjére, vitamin- és táplálékkiegészítő-szedésére vonatkozó irodalmi adatait vetették össze a tünetek erősségével és a betegség alakulásával.

A szakemberek öt év eredményeit összegezve megállapították, hogy a mediterrán-diétához hasonló, magas fehérje-, vitamin- és antioxidáns tartalmú, friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel javul a COPD-s betegek életminősége, általános közérzete.

Ezzel szemben a nyugati étrendre jellemző magas telített zsírsavbevitel (például feldolgozott, tartósított húsipari termékek) fokozhatja a légúti gyulladást és rontja a betegség kimenetelét - mutattak rá.

A közlemény szerint azért jelentős az étrend és tápláltság szerepe ezeknél a betegeknél, mert állapotuk rosszabbodása más kórképeknél nagyobb mértékben befolyásolja az életminőségüket és túlélési esélyeiket. A betegség ugyanis több olyan, a tüdőt nem érintő szövődménnyel jár, amely a légzést közvetetten nehezíti. Ilyen például az izomtömeg- és csontsűrűség csökkenése, az izmok, beleértve a légzőizmok gyengülése és a gyulladásos folyamatoknak kedvező szabad gyökök és antioxidánsok egyensúlyának felbomlása (oxidatív stressz).

Az étrend mellett a Semmelweis Egyetem kutatói

napi 400-2000 milligramm C-vitamin, 300-500 milligramm magnézium, 1200-1500 milligramm kalcium és naponta minimum 500 milligramm legfeljebb 2000 milligramm ómega-3 zsírsav

vagy heti kétszeri zsíros hal (például lazac, hering, makréla) fogyasztását javasolják. Emellett azt is hozzáfűzik, hogy az étrend komplex (légzés)rehabilitációs programmal kombinálva hozza a legjobb eredményeket.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×