eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pexels,com

Ősöreg piramisszerű építményre bukkantak

Szakértők szerint a hatszögletű struktúra igen kifinomult.

Bronzkori, időszámítás előtt 2000 körül épített piramisszerű struktúrát találtak Kazahsztánban – írja a Heritage Daily nyomán a 24.hu.

A szakértők a Kirikungir nevű lelőhelyen folytattak feltárást, a helyszínen egy sírkomplexum fekszik, aminél 2014 óta értékes leletek kerültek elő. A helyi sírhalmok a hunok és a szakák idejéből maradtak fenn – olvasható.

Ulan Umitkalijev, az Eurázsiai Nemzeti Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a piramist nagy pontossággal építették. „Nagyon kifinomult és komplex struktúra” – fogalmazott.

Az építmény hatszögletű, egy-egy oldala közel 13 méter hosszú. Belsejében körkörös elemek találhatóak, a külső falakon pedig állat-, főként lóábrázolások láthatóak.

A környéken korábban ékszereket, edénytöredékeket és lócsontokat is felfedeztek. Úgy tűnik, a területre lókultusz volt jellemző, ami nem volt ritka a sztyeppei nomádok körében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×