Szeletelt kenyér, készételek, jégkrémek: mindegyikben különböző mértékben feldolgozott alapanyagok tömegét találhatjuk. Emulgeálószerek, tartósítószerek és édesítőszerek képében jelenhetnek meg ezek – az otthon főzött ételekbe ilyesmiket nem teszünk.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek hozzák a legnagyobb nyereséget a vállalatoknak Marion Nestle professzor, élelmiszer-politikai szakértő, a New York-i Egyetem táplálkozástudományi professzora szerint. Ahogyan egyre többet értékesítenek ezekből, úgy ugrott meg a diabétesszel élő emberek és a rákos megbetegedések száma is – írja a BBC.
Egyes szakértők szerint ez nem véletlen egybeesés: Tim Spector, a King's College London betegségtrendekkel foglalkozó epidemiológus szerint az elmúlt évtizedben megnőtt azoknak a bizonyítékoknak a száma, amelyek rámutatnak, hogy a feldolgozott élelmiszerek rosszat tesznek szervezetünknek.
"Sokféle daganatos megbetegedésről, demenciáról, szívbetegségről és stroke-ról beszélhetünk eredményképp" – fogalmazott.
Ezek az élelmiszerek olyan összetevőket tartalmaznak, melyeket a szabályozók biztonságosnak tartanak, de a tanulmányok mást jeleznek.
Januárban a Lancet orvosi folyóiratban jelent meg egy átfogó tanulmány az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban, melybe 20 ezer brit felnőttet vontak be. Ez megállapította, hogy
az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések kockázatával
általánosságban véve, különösen pedig a petefészek- és agydaganat kialakulásának fokozott rizikójával.
Májusban a WHO is óva intett a mesterséges édesítőszerek használatától lehetséges egészségi kockázatokra hivatkozva.
Annak bebizonyítása, hogy bizonyos összetevők valóban bajt okozhatnak, nehézkes: számos más tényező is okozhatja ezeket a betegségeket, például a testmozgás hiánya, a dohányzás vagy a cukorban gazdag étrend. A halálozás és az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának első vizsgálatai Franciaországban kezdődtek a Sorbonne Paris Nord Egyetemen, egy 174 ezer ember étkezési szokásait vizsgáló, folyamatban lévő tanulmány részeként. A még folyamatban levő kutatás részeredményei már megmutatják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek valóban növelik a rákos megbetegedések kockázatát.
Az emulgeálószereket, az élelmiszeripar Szent Gráljaként működő, az élelmiszerek textúráját és megjelenését javító, letarthatóságát növelő anyagokat, a közelmúltban kezdték igazán górcső alá venni.
Ezek aztán tényleg ott vannak mindenben a csokoládétól kezdve a húsig: ha bármit is eszik, akkor biztosan fogyaszt emulgeálószereket.
Mathilde Touvier, a Sorbonne kutatásának vezetője szerint az emulgeálószerek fogyasztása általánosságban növeli a rák kockázatát, kiemelten a mellrákét, de az szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában is szerepet játszanak ezek az anyagok, melyeket az engedélyező testületek biztonságosnak tekintenek. A BBC cikke ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy
az Egyesült Királyság engedélyező testületéből több tagnak is vannak élelmiszer-ipari kapcsolatai, a nagy élelmiszercégeknek pedig az eladás a célja, nem a kutatás.
Az ellentmondások az édesítőszerek terén is megvannak. Az aszpartámot biztonságosnak minősítette a brit hatóság is – miközben a WHO legfrissebb ajánlása mindenféle mesterséges édesítőszert ellenjavall. A brit hatóság döntését alátámasztó kutatásoknak azonban mintegy 90 százalékát olyan nagy cégek finanszírozták, amelyek aszpartámot állítanak elő.
Az élelmiszeriparnak tehát nem áll érdekében, hogy az ultrafeldolgozott alapanyagok nem kerüljenek be ételeinkbe: az azok káros voltát igazoló kutatások adhatják meg azokat a bizonyítékokat, amelyek ezt elkerülhetetlenné tehetik.