eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Elon Musk agychipes cége megkezdheti az embereken végzett kísérleteket

A Neuralink engedélyt kapott. A vállalat célja az emberek látásának és mozgásának visszaállítása azáltal, hogy számítógéppel köti össze agyukat.

Engedélyt kapott Elon Musk agychipes cége arra, hogy emberi kísérletekbe fogjon. A Neuralink nevű vállalat célja az emberek látásának és mozgásának visszaállítása azáltal, hogy számítógéppel köti össze agyukat. A Neuralink egyelőre nem tervezi, hogy önkénteseket kezdjen toborozni - írja a BBC.

A szabályozó

hatóság egyelőre nem kommentálta

a cég bejelentését. A cég korábban már sikertelenül kezdeményezte a kísérletek elindítását: akkor a biztonsággal kapcsolatos aggályok miatt nem adták meg neki azt egykori és jelenlegi alkalmazottak szerint.

A Neuralink

  • bénulás és
  • vakság

kezelésére használná a technológiát: amely a fogyatékossággal élő embereknek is segíthet számítógép vagy mobiltelefon használatában. A chipeket majmokon már tesztelték: ezek az agyban keletkező jeleket értelmezik és Bluetoothon keresztül továbbítanak információt az eszközöknek.

A humán kísérletek megkezdését a Twitteren jelentette be a cég, első fontos lépésről beszélt, amely lehetővé teszi, hogy a technológia sok embernek segítsen. A közlejövőben további információkat ígérnek a kísérletben részt vevőkkel kapcsolatosan. Honlapján a cég biztonságot, hozzáférhetőséget és megbízhatóságot ígérnek működésükben szakértők szerint ugyanakkor széles körben kell majd tesztelniük az agyimplantátumokat az etikai és technikai kihívások kezelésének érdekében.

A Neuralink társalapítója volt Elon Musk 2016-ban: eredetileg azt ígérték, már 2020-ra beültetik az első chipeket, jelentősen túlbecsülve saját lehetőségeiket. Később 2022-re ígérte ugyanezt. Tavaly decemberben olyan hírek röppentek fel, melyek szerint a kísérletek közben rosszul bántak állatokkal.

A tesztek engedélyezéséről szóló bejelentés azután történt, hogy nemrégiben svájci kutatók hasonló áttörést értek el az agyi implantátumokkal kapcsolatban. Egy hollandiai férfi képes volt járni pusztán azzal, hogy erre gondolt - köszönhetően egy olyan implantátumrendszernek, amely vezeték nélkül továbbítja gondolatait a lábaiba és a lábfejeibe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×