eur:
395.04
usd:
368.73
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Genf, 2012. szeptember 27.Leonardo da Vinci (1452-1519) reneszánsz polihisztor Mona Lisa című festményének egy állítólagos korábbi változata egy genfi sajtótájékoztatón 2012. szeptember 27-én. A zürichi székhelyű Mona Lisa Alapítvány szakértők bevonásával igazolja, hogy a kiállított mű az eredeti portré, amelyet Leonardo da Vinci 10 évvel a Louvre-ban látható festmény előtt, 1500 körül készített. (MTI/EPA/Yannick Bailly)
Nyitókép: MTI/EPA/Yannick Bailly

Egy olasz történész megfejtette a Mona Lisa egyik nagy rejtélyét

Azt, amire rájött, már nem tudjuk megnézni, ugyanis az Arezzó közelében található Romito di Laterina híd romokban áll.

Egy kis toszkán városka szolgáltathatta a hátteret a világ leghíresebb festményeinek egyikéhez Silvano Vinceti szerint. A történész azt mondja, tökéletesen biztos benne, hogy a város hídja található a képen - írja a The Guardian.

Régóta vita tárgyát képzi, hogy a Firenzében a 16. század elején született képen ki a sejtelmesen mosolygó nő, ahogy az is, hogy vajon hol van a táj, mely mögötte húzódik. A korábbi elméletek szerint a híd vagy a Laterinához közeli Ponte Buriano, vagy az észak-olaszországi Piacenza városában található Ponte Bobbio volt.

Történelmi dokumentumok és drónfelvételek segítségével, valamint a festmény és a környékről készült fényképek összehasonlításával Vinceti arra jutott, hogy a festményen látható etruszk-római híd a szintén Laterinhoz közeli Romito.

A legbeszédesebb részlet a boltívek számában rejlik: a Leonardo festményén látható hídnak négy boltíve volt, ahogy a Romitónak is. A Ponte Burianónak viszont hat íve van, a Ponte Bobbiónak pedig több mint hat. Igaz, mára egyetlen boltív áll már csak ebből a hídból.

A firenzei állami levéltárban talált, a Medici család tulajdonát képező dokumentumokból kiderült, hogy 1501-1503 között a híd nagyon forgalmas volt. Leonardo éppen ebben az időben tartózkodott a Val d'Arno térségében, először Cesare Borgia, a reneszánsz Itália leghírhedtebb nemesi családjából származó bíboros, majd Piero Soderini, a Firenzei Köztársaság államférfija szolgálatában. A hídon való átkelés ekkoriban több órával csökkentette az Arezzo, Fiesole és Firenze közötti utat.

Vinceti megmérte a folyópartok közötti szélességet, és a megmaradt ív méretét felhasználva megállapította, hogy négy azonos méretű ív tökéletesen átfér a szakaszon.

"Az Arno jellegzetes formája ezen a szakaszon megfelel annak, amit Leonardo a híres festményen ábrázolt nemes asszony bal oldalán lévő tájképen ábrázolt" - mondta.

A 3500 lakosú Laterinában természetesen nagy visszhangot keltett a történész állítása: a polgármester, Simona Neri szerint jó lenne, ha a híd romjait meg tudnák óvni jelenlegi állapotában. Azt is reméli, hogy a felfedezés hatására több turista érkezik majd ide.

Vinceti a múltban több más állítást is tett a Mona Lisával kapcsolatban, többek között azt, hogy Leonardo egy férfi és egy női modellt használt a portrén, amely a párizsi Louvre-ban golyóálló üveg mögött lóg.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×