eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Munkás küzd a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvő West Queenbeyan egyik gyártelepén 2020. január 23-án. A kontinensországot sújtó erdő- és bozóttüzekben eddig legkevesebb 28-an haltak meg, mintegy kétezer otthon semmisült meg, és több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élővilágban, egymilliárd emlős, madár és hüllő pusztulhatott el.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas

Több fokkal emelték a sztratoszféra hőmérsékletét az ausztrál bozóttüzek

A 2020-as tűzvész hatására nőtt az ózonlyuk is.

A szárazság, amely 2019-ben sújtotta a szigetországot, olyan mértéket ért el, hogy korábban nem látott intenzitású bozóttüzek keletkezésének feltételeit teremtette meg. 5,8 millió hektár égett Ausztráliában, az atmoszférába emelkedő füst hatására a sztratoszféra alsóbb rétegeiben 3 Celsius fokkal emelkedett meg a hőmérséklet az ország fölött egy friss kutatás szerint.

Globálisan 0,7 fokos hőmérsékletemelkedést lehet ezeknek a tüzeknek a számlájára írni: ezt megelőzően 1991-ben lehetett ehhez hasonló változást tapasztalni. Akkor a Fülöp-szigeteki Mount Pinatubo vulkán kitörése lövellt jelentős mennyiségű füstöt a légkörbe, aminek négy hónapon át tartó légköri hőmérséklet-emelkedés volt az eredménye.

Az ausztrál tüzek okozta hatás is megfelel egy vulkánkitörésének a szakértők szerint, ami igen figyelemreméltó – írja a Nature.

A sztratoszféra a légkör a Föld felszíne fölött 10-50 kilométerrel található része: a füst általában nem jut el idáig, de az ausztrál bozóttüzek 35 kilométeres magasságig emelték a füstfelhőket.

A füstviharfelhő feketeszén-tartalma igen magas volt, ez az anyag pedig el tudja nyelni a hőt, majd annak segítségével egy hőlégballonhoz hasonlóan emelkedik felfelé.

Jim Haywood légkörkutató és csapata műholdas adatokat használt a füstrészecskék változásainak megfigyelésére, ezeket pedig éghajlati modellekkel kombinálta. Megállapították, hogy a füstrészecskék a sztratoszféra hőmérsékletére gyakorolt hatása, amelyet a modellek előre jeleztek, megegyezik a megfigyelt hőmérsékleti kiugrásokkal.

A modellek azt is jelezték, hogy a füst és a légkörben lévő ózon közötti kémiai reakciók súlyosbították az antarktiszi ózonlyukat, az tovább nőtt, és nagyságrendileg

öt hónapon át nagy méretű is maradt

– holott a tüzek előtti években kifejezetten aprócska volt.

Az erdőtüzek füstjének és az ózonrétegnek a pontos kölcsönhatása még mindig rejtély a füstben lévő összetett kémiai koktél miatt. Az éghajlatváltozás várhatóan növelni fogja az erdőtüzek gyakoriságát és súlyosságát, ezért Haywood hangsúlyozza, hogy fontos megtudni, hogyan hat a füst és a tűz az ózonrétegre.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×