eur:
395.06
usd:
364.86
bux:
71043.11
2024. július 8. hétfő Ellák
One woman, young woman with Covid-19 symptoms sitting on sofa at home, holding thermometer.
Nyitókép: South_agency/GettyImages

Kiderült, mire képesek az omikron előtti variánsok okozta fertőzések

Az újrafertőződés elleni védelem az omikron előtti variánsok okozta megbetegedést követően erős, de csak abban az esetben, ha hasonló variánssal kerül szembe az érintett.

A védelem legalább 16 hónapon át marad erős, majd aztán csökkenni kezd, ám az erős tünetekkel járó megbetegedéssel szembeni védelem később is erőteljesen marad meg, derül ki egy katari kutatásból. Az adatok a teljes katari populációra vonatkoznak, az eredményekről a Nature számolt be.

Az eredmények azt sugallják, hogy még ha újabb és újabb koronavírus-hullámok is sújtják majd a világot, azok akkor sem terhelik le az egészségügyi ellátórendszert. A kutatás a medRxiv szerveren jelent meg, szakértői ellenőrzés előtt áll, ám Shane Crotty, a kaliforniai La Jolla Immunológiai Intézet immunológusa szerint az adatok megbízhatónak tűnnek és más kutatások eredményeivel is egybecsengenek.

Ettől még kell az oltás

A kutatók szerint az eredmények ugyanakkor nem azt üzenik, hogy a fertőzésen átesetteknek nem kell beoltatniuk magukat. Egy másik tanulmány szerint, amelynek szerzői nagyrészt megegyeznek a friss kutatással, arra jutott, hogy azok, akik természetes és oltás által szerzett immunitással is rendelkeztek,

lényegesen védettebbek voltak a vírussal szemben,

mint azok, akik csak természetes vagy oltás által szerzett immunitással rendelkeztek.

A koronavírus elleni vakcinák hatékonyságával kapcsolatos tanulmányok szerint az oltás útján szerzett védelem idővel csökken, fél év után pedig már jelentős visszaesést mutat. A mostani kutatás a természetes úton szerzett immunitás megismerése érdekében a Katarban 2020. február 28. és 2022. június 5. között gyűjtött koronavírussal kapcsolatos adatokat vizsgálta. Hiam Chemaitelly társszerző, a Weill Cornell Medicine-Qatar epidemiológusa szerint nincs más olyan kutatás, amely ilyen hosszú intervallumban vizsgálta volna a koronavírus alakulását.

A csúcson 90 százalék fölötti a védelem

A kutatók oltatlan emberek megbetegedéseit hasonlították össze, a vizsgált személyek közt voltak olyanok, akiknek az első megbetegedése volt ez, illetve olyanok is, akiknél újrafertőződés következett be.

Megállapították, hogy egy omikron előtti variánssal való megfertőződés egy másik omikron előtti variánssal való újrafertőzést átlagosan 85,5 százalékos hatékonysággal akadályoz meg az első fertőzést követő 4-16 hónap közötti időszakban.

Az újrafertőződéssel szembeni védelem a hetedik hónapban a legmagasabb 90,5 százalékon, a 16, hónapra pedig 70 százalékra esik vissza. 32 hónap leforgását követően a kutatók számítása szerint 10 százalék alatti lesz a védelem. Az omikron variánsaival szemben ugyanakkor már az első hat hónapban is csak 38 százalékos a védelem, ami 15 hónap alatt 10 százalékig zuhanhat a modellezés szerint.

A súlyos betegség ellen minden fertőzés erősen véd

Fontos ugyanakkor tudni, hogy bármelyik variánssal történő megfertőződés nagyon erős védelmet jelent a későbbi fertőzés súlyos lefolyásával, a kórházi kezeléssel és a halálozással szemben. 14 hónap elteltével is 100 százalék körüli a hatékonyság, amely nem mutatja jelét annak, hogy csökkenne.

A szerzők megjegyezték, hogy

Katar lakosságának nagy része fiatal,

így az eredmények nem feltétlenül érvényesek a magasabb átlagéletkorú népességre. Ezzel együtt amikor a kutatócsoport az 50 évnél idősebbekre korlátozta elemzését, a védelem szintje hasonló volt. Az immunválasz csökkenése sem biztos, hogy meghatározott ütemben változik - a valóságban az is előfordulhat, hogy az ütem attól függ, mennyi idő telt el a vírusfertőzés óta. Ettől függetlenül is azt mutatják az adatok, hogy a természetes immunitás erős.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Fogcsikorgató megállapodás Németországban a költségvetésről

Hónapok óta zajlott a jövő évi költségvetés tervezetének vitája a német kormánykoalíció három párja között. A szorító egyik sarkában a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja, míg a másikban a szabad demokrata FDP, élén a pártelnök-pénzügyminiszterrel, Christian Lindnerrel. A nézeteltérések olykor olyan élesnek tűntek, hogy elemzők a koalíció felbomlását sem zárták ki. A három párt közötti mostani megállapodással ez a veszély egyelőre legalábbis elhárult.

Gulyás Gergely: nincs konkrét béketervünk

Múlt héten két kormányülés is volt, a szerdai után vasárnap is sor került egyre. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatott a részletekről és válaszolt az újságírói kérdésekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×