A mesterséges édesítőket egyre több betegség kialakulásával hozzák összefüggésbe, köztük a rákkeltő mivolta is régen sejthető állatkísérletek révén – írja az Index, megjegyezve, hogy az állatkísérletek adatait nem lehet minden fenntartás nélkül emberekre is érvényesnek tekinteni.
Egy, a napokban publikált francia tanulmány azonban jelentős előrelépést mutat a témában. Elismert kutatóhelyek munkatársai, így többek között a párizsi Sorbonne, illetve a francia nemzeti egészségügyi kutatóintézet, az INSERM tudósai 100 ezernél is több beteget követtek nyomon 2009 és 2021 között.
A vizsgálat, amit a PLOS Medicine nevű szakmai folyóiratban jelentettek meg, azt mutatta, hogy
az édesítőszerek használata emelkedést okozott bizonyos rosszindulatú daganatok előfordulásában.
Idetartozott a mellrák, illetve az úgynevezett elhízással összefüggő daganatok. Ezek közé tartozik például a vastagbél-, gyomor-, máj-, nyelőcső-, petefészek-, méhtest- és prosztatarák. Az emelkedés mértéke a mellrák esetében elérte a 22 százalékot, míg a többi daganat esetében a vizsgált édesítőszerek között átlagosan 13 százalék volt, az aszpartám (E951) esetében azonban a 15 százalékot is elérte a kockázat emelkedése.
Mindezek alapján a tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy
a mesterséges édesítőszerek alkalmazása nem ajánlható biztonságos alternatívaként a cukorral szemben.
A vizsgálatnak van ugyan néhány limitációja: többek között a résztvevők között túl nagy arányban szerepeltek idősebb, magas iskolázottságú, egészségtudatos életmódot folytató nők, a többi népességcsoporttal szemben. Plusz a vizsgálat úgynevezett obszervációs, tehát megfigyeléseken alapuló volt, nem pedig a tényeken alapuló orvostudományban leginkább elismert és preferált, úgynevezett randomizált és kontrollált vizsgálat, de a maga nemében ez a legnagyobb eddigi ilyen tanulmány.
A publikáció szerint egyébként a rákkeltő hatás megfigyelhető volt a résztvevők családjában korábban előfordult rosszindulatú daganatoktól függetlenül is, tehát a családi hajlam sem befolyásolta azt. Ugyanakkor a vizsgálat a szerzők szerint nem ad magyarázatot a rákkeltő hatás mikéntjére, így ehhez további vizsgálatokra lesz majd szükség.
Annyit azonban sejteni lehet, hogy a mesterséges édesítőszerek valószínűleg közvetlenül a DNS-t károsítják, illetve a bélrendszerben található baktériumflórát módosítják, amely önmagában is rákhoz vezethet.