eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Digital generated image of different variants of COVID-19 cells against gray background. Omicron Civid variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Az omikronnal szemben alig ér valamit a negyedik oltás

Az antitestszintet a harmadik oltás utánihoz hasonló szintre emeli az újabb emlékeztető, de az omikronnal szemben csak visszafogott védelmet nyújt a megfertőződés ellen egy izraeli kutatás szerint.

Az mRNS-oltások kialakította védettség a harmadik adaggal elérheti a maximumot, sugallja a szakértői ellenőrzés előtt álló, kis létszámú kutatás: a Nature cikke szerint a további adagok a védelmi szintet emelni nem képesek, csak vissza tudják állítani az emlékeztető utáni mértékre.

"A harmadik adag nagyon fontos. De a fiatal és egészséges emberek, akiknek nincsenek kockázati tényezőik, valószínűleg nem sokat profitálnak a negyedik adagból, amikor az omikronnal szembesülnek" – mondta Gili Regev-Yochay, a Ramat Gan-i Sheba Medical Center orvosa, a tanulmány társszerzője. A negyedik adag a súlyos betegség magasabb kockázatának kitett emberek számára lehet előnyös jelenleg.

Többre nem képesek az oltások

Regev-Yochay és kutatótársai 2021 végétől 274 egészségügyi dolgozót vontak be egy klinikai vizsgálatba, amelyben a harmadik oltás után legalább négy hónappal egy negyedik adag mRNS-vakcinát kínáltak számukra. A résztvevők közül volt, aki a Pfizer, és volt, aki a Moderna vakcináját kapta.

A vakcina fajtájától függetlenül a negyedik adag megemelte a résztvevők szervezetében a semlegesítő antitestek szintjét: ezzel képesek blokkolni a vírusfertőzést a sejtekben. A negyedik adag után mért mennyiség azonban nem haladta meg a röviddel a harmadik adag után megfigyelt szintet, ami arra utal, hogy

a vakcinák hatása elérte a felső határt.

A kutatók 25 résztvevő semlegesítő antitestjeinek minőségét is megvizsgálták: azt találták, hogy a harmadik vakcinaadag után a résztvevők antitestjei képesek voltak megakadályozni, hogy az omikron megfertőzze a sejteket, de nem olyan jól, mint a delta esetében. A negyedik adag után az antitestek omikron elleni hatékonysága nőtt, de megmaradt a különbség a deltával szembeni védelem terén.

A súlyos betegség ellen erős a védelem

Ezek az adatok magyarázatot adhatnak arra, hogy a negyedik adag oltás miért nem ad jelentős extra védelmet az omikronnal szemben. A Pfizer oltásának negyedik adagja 30 százalékkal nagyobb védelmet nyújt a fertőzéssel szemben, mint a három adag; a Moderna esetében ez az extra hatékonyság 11 százalék volt.

Január végére a negyedik adagot kapott résztvevők közül 52 koronavírustesztje lett pozitív, míg a három adagban részesült, megfelelő méretű kontrollcsoportból 73-é.

A legtöbb fertőzés enyhe lefolyású volt, egyik csoportban sem alakult ki súlyos megbetegedés.

A kutatásból az is kiderült, hogy mindkét vakcina valamivel nagyobb védelmet nyújtott a tünetes megbetegedés, mint a fertőzés ellen.

El kell dönteni, hány adag az elegendő

Ran Balicer, a tel-avivi Clalit Egészségügyi Intézet közegészségügyi orvosa ugyanakkor megjegyezte, hogy a vizsgálat hatékonysági becslései kis mintán alapulnak és nagy bizonytalansági sávval rendelkeznek. Más izraeli megfigyelési tanulmányok magasabb szintű védelmet mutattak ki a fertőzésekkel és súlyos betegségekkel szemben.

A tanulmány arra mutat rá, hogy olyan

új vakcinákra van szükség,

amelyek képesek megelőzni az újonnan megjelenő változatokkal történő megfertőződést, mondják a kutatók, illetve arra is rávilágítanak, hogy érdemes tisztázni, a meglevő oltásokból mi az optimális adagszám.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×