eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Shot of young businesspeople working late at night in a modern office
Nyitókép: PeopleImages/Getty Images

Megvan, mi jelezheti előre a hosszú Covid kialakulását

A hosszú Covid tünetegyüttese hónapokon át kísérheti a koronavírusból felépülő embereket, megnehezítve mindennapjaikat.

Egyes antitestek alacsony szintje lehet az a közös nevező, amelyen a hosszú Covidban érintettek osztoznak egy svájci kutatás eredménye szerint. A Zürichi Egyetem kutatói koronavírusból felépült emberek vérmintáinak elemzésével jutottak erre a megállapításra: életkoruk, koronavírusos betegségük idején tapasztalt tüneteik és az asztma megléte vagy meg nem léte, valamint az ominózus antitestek száma alapján képesek három kockázati csoportba sorolni a fertőzést átvészelőket: a megállapított rizikó közepes, magas vagy nagyon magas lehet.

"Úgy gondoljuk, hogy eredményeink és az immunglobulin szignatúra azonosítása segíteni fogja a hosszú Covid kialakulása fokozott kockázatának kitett betegek korai azonosítását, ami megkönnyíti a hosszú Covid kutatását, megértését és végül a célzott kezeléseket" – mondta Onur Boyman, a kutatást vezető immunológus professzor a The Guardiannek nyilatkozva.

Két antitest szintjét figyelik

A kutatást 175 fertőzésen átesett ember és 40 egészséges önkéntes bevonásával végezték, a fertőzöttek közül 134 embert egy éven át kísértek figyelemmel annak érdekében, hogy lássák, hogyan változtak tüneteik.

A résztvevők vérvizsgálata kimutatta, hogy azoknál, akiknél hosszú Covid alakult ki, az IgM és IgG3 antitestek szintje alacsony volt.

Amikor a koronavírus lecsap, az IgM gyorsan felszökik, míg az IgG antitestek száma később emelkedik meg, de hosszabb távú védelmet nyújt.

Az eredmény ismeretében alakították ki rendszerüket, melyben az életkor, a tünetek és az asztmastátusz is szerepet kapott, majd 395 koronavírusos beteg esetében végezték el a kockázatelemzést. Az ő állapotukat fél éven át figyelték meg a fertőzést követően.

Az asztmások vigyázzanak

A modell nem képes a fertőzés előtt megjósolni a hosszú Covid rizikóját, de az valószínűnek látszik, hogy azok, akik asztmában szenvednek, valamint IgM és IgG3 szintjük alacsony a megbetegedést követően, valószínűleg jobban ki vannak téve a hosszú Covid esélyének, mint akiknél nem állnak fenn ezek a körülmények.

"Ez várhatóan javítani fogja a hosszú Covid-betegek ellátását, valamint motiválni fogja a magas kockázatú csoportokat, például az asztmás betegeket, hogy beoltassák magukat, és ezáltal megelőzzék a hosszú Covid kialakulását" - mondta Carlo Cervia, a kutatás vezetője.

Fontos a korai felismerés

Bár a hosszú Covidra nincs jelenleg gyógymód, annak megállapítása, hogy ki a legveszélyeztetettebb, segíthet az orvosoknak abban, hogy a betegeket ilyen terápiával kapcsolatos klinikai kísérletekbe irányítsák és korai rehabilitációt szervezzenek. A fertőzés jobb kontrollja antitestkezelésekkel, vírusellenes és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel segíthet a kockázat csökkentésében, a vakcinák pedig időnként enyhíthetik a hosszú Covid tüneteit.

A hosszú Covidban szenvedők korai azonosítása segíthet azt is kideríteni az orvosoknak, hogy

mi okozza a betegséget az egyes embereknél.

A kutatók több lehetséges kiváltó okot is felvetettek, a vírus által okozott hosszú távú károsodástól kezdve a rosszul működő immunrendszeren át a szervezetben megbújó vírus lehetőségéig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×