eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Digital generated image of semi transparent red COVID-19 cell with blue glowing omicron sign inside. Covid 19 omicron variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Megvan, mitől terjed olyan gyorsan az omikron

Annak ellenére történik ez így, hogy az omikronos fertőzöttek szervezetében a vírusterhelés a deltával fertőzöttekével megegyező, vagy akár még alacsonyabb is.

Két kutatócsoport is ugyanarra a következtetésre jutott az omikron szuperfertőzőségének okával kapcsolatosan. A megoldás nem az, hogy a fertőzöttek nagy mennyiségű vírust juttatnának környezetükben a levegőbe: az egyelőre még szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmányok úgy találták, a korábbi fertőzésből vagy oltás által szerzett immunitás megkerülése hozza helyzeti előnybe az omikront.

Korábbi kutatások a delta kapcsán megállapították, hogy a delta által fertőzöttek szervezetében nagyobb mennyiségben van jelen a vírus, mint korábbi variánsoknál tapasztalhatták. Ezt a PCR-tesztekhez leadott minták alapján állapították meg, írja a Nature.

Meglepő eredmény

Azért, hogy a delta és az omikron vírusterhelését össze tudja hasonlítani, Yonatan Grad, a Harvard fertőzőbetegség-specialistája az NBA-játékosoktól folyamatosan levett PCR-tesztekhez használt mintákat kezdte el vizsgálni.

Úgy találta, hogy a deltával fertőzöttek mintáiban a maximális vírusterhelés valamivel magasabb, mint az omikronnal fertőzöttekében.

"Egyáltalán nem erre számítottam"- nyilatkozta Grad a variánsról, amely rohamtempóban vette át a domináns szerepet a világ minden táján.

Benjamin Meyer svájci virológus szerint is az az alapvető feltételezés, hogy a gyorsabb terjedés hátterében a magasabb vírusterhelés áll.

Tovább vizsgálódtak

Meyer és kollégái egy lépéssel tovább mentek: ahelyett, hogy csak a vírus RNS-t mérték volna, a fertőző vírusrészecskék számát is megmérték közel 150 fertőzöttől gyűjtött kenetmintákon. Ez a szigorúbb módszer

nem talált szignifikáns különbséget

az omikronnal és a deltával fertőzöttek vírusterhelése között.

Az eredmények hatással lehetnek a fertőzés igazolását követő karanténintézkedésekre. Meyer csoportja olyan emberektől származó mintákat vizsgált, akiket beoltottak, de ennek ellenére megfertőződtek a delta vírussal. Azt találták, hogy a minták mintegy felében még öt nappal azután is volt fertőző vírus volt, hogy az egyének pozitívnak bizonyultak. Grad és munkatársai azt találták, hogy az omikronnal fertőzötteknél öt nappal a pozitív teszt után a vizsgált személyek körülbelül felénél volt elég magas a vírustömeg, hogy valószínűleg még mindig fertőzőképesek legyenek.

A karanténról merülnek fel kérdések

Grad szerint ezek az eredmények aggasztóak, mivel a jelenlegi amerikai ajánlások szerint a pozitív teszt vagy az első tünetek után öt nappal már nem kell izolálniuk magukat a betegeknek. Az irányelvek előírják, hogy az érintetteknek még öt napig maszkot kell viselniük mások közelében, de az elkülönítés megszüntetéséhez nem szükséges negatív teszt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×