eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: ESA/YouTube

Látványos videó az űrt épp meghódító James Webb-űrteleszkópról

Az űrtávcső december 25-én indult hosszú útjára a világűrben.

A NASA második igazgatójáról elnevezett űrtávcsővet többszöri halasztás után december 25-én bocsátották fel az Európai Űrügynökségnek (ESA) a Francia Guyana-i Kourouban lévő indítóállomásáról egy Ariane-5 rakéta fedélzetén.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, a projektnek számos kockázatos fázisa van, de úgy tűnik eddig minden rendben zajlik. Ismeretes, az űrteleszkópnak a 6,5 méter átmérőjű főtükre és az árnyékoló ernyője nem fért el az Ariane-5 hordozórakéta rakterében, ezért összehajtogatva kellett becsomagolni a távcsövet.

Az ESA által megosztott mostani felvételt az Ariane-5 rakéta felső fokozatáról készítették, a videón a napelempanel kinyitása is megfigyelhető. A felvétel eredetileg nem volt túl jó minőségű, de a szakértőknek sikerült feljavítaniuk.

A 24.hu emlékeztet, hogy a JWST január végén éri majd el azt az 1,5 millió kilométerre fekvő régiót, ahol keringeni fog. Az űreszköz jóval távolabb fog elhelyezkedni, mint elődje, a mintegy 550 kilométerre keringő Hubble űrtávcső.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×