eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Pixabay.com

Másodszor találtak kutya-koronavírust emberben

Többször léphetik át a fajok határait a koronavírusok, mint azt eddig hittük.

Egy floridai kutatócsoport már beszámolt arról az idén, hogy sertésekben megtalálható koronavírus fertőzött meg embereket, most pedig arról számoltak be, hogy Haitin 2017-ben legalább egy ember kapott el koronavírust kutyától. A megfertőzött személy betegsége enyhe volt fáradtságérzettel és alacsony lázzal.

Szokatlan csavar a felfedezés kapcsán, hogy ugyanez a vírustörzs 2021-ben Malajziában több embernél is tüdőgyulladás-szerű tüneteket okozott a MedicalXpress cikke szerint. Egyik esetben sincs bizonyíték arra, hogy a már említett embereknél többeket is meg tudott volna fertőzni ez a kutyákban megtalálható koronavírustörzs.

Haitin előforduló betegségeket kutatnak

A kutatók munkája a Haitin előforduló lázas megbetegedések eredetének feltárására tett erőfeszítések része. 2013 óta elemzik a kutatás résztvevői által adott mintákat: ha az érintettek lázas megbetegedésen esnek át, amely nem a régióban terjedő betegségek közt leggyakoribb Zika, chikungunya vagy dengue-láz, mintáikat tovább elemzik, abban a reményben, hogy még nem ismert vírusokat azonosíthatnak.

A 2017-es eset egy amerikai egészségügyi szakembert érintett, aki Haitin tett utazása után betegedett meg. Ekkor a Zika terjedt a régióban, de nem ezt a vírust kapta el. Az orvosi csapat tagjától kapott vizeletmintáját használta sejttenyészetek beoltására. Ezután megfigyelték, hogy a sejtekben olyan vizuális változások történtek, amelyek vírusfertőzésnek feleltek meg.

Intuíció vitte őket sikerre

A humán koronavírusok kimutatására készített teszt jelezte, hogy valamiféle koronavírus okozhatta a megbetegedést, de egyetlen embereket fertőző koronavírussal sem volt szoros az egyezés. Egyes koronavírusokra specializált PCR-teszteket is végeztek, de azok is mind negatívnak bizonyultak. Ezután szekvenálni kezdték a vírust, majd megérzés alapján összehasonlították egy Malajziában frissen felfedezett, kutyákban található koronavírus-törzzsel.

Az egyezés 99,4 százalékos volt:

a vírus rekombináción ment keresztül, melynek során más állati koronavírusokkal dúsult génállománya.

Oda kell figyelni a zoonózisra

A koronavírusok világa nemrég még a virológusok számára is rejtélyes volt, de a kétezres években a SARS és a MERS után a SARS-CoV-2 beteljesítette egy valóban veszélyes pandémia végzetét. Mind a három fertőzés állatokból került emberekre, így nem lehet figyelmen kívül hagyni a terjedésnek ezt a zoonotikus formáját – főként, mivel az elmúlt húsz évben több ilyen eset is történt.

A legtöbb faji határokat átlépő fertőzés nem jut túl azon az emberen, aki elkapta a betegséget az állattól, de esély van arra is, hogy ez ne így történjen.

A kutatók ezért vizsgálják a koronavírusok terjedését mind állatokban, ami arra is lehetőséget nyújthat, hogy rájöjjenek: milyen génkombináció együttállása jelenthet valós veszélyt asz emberekre nézve.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×