eur:
394.61
usd:
365.82
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Önmagában a meleg évszak nem képes megfékezni a koronavírus terjedését

Kutatók szerint a hőmérséklet mellett a népsűrűség hat leginkább a koronavírus terjedésére, ha távolságtartással és korlátozással kapcsolatos intézkedések nincsenek életben.

Sokkal nagyobb szerepe van a koronavírus terjedésének megfékezésében annak, milyen korlátozó intézkedéseket vezetnek be az államok, mint annak, hogy mennyire meleg épp az időjárás – derül ki az Imperial College London kutatóinak a MedicalXpressen ismertetett tanulmányából. Tom Smith vezető kutató szerint ez azt jelenti, hogy amíg oltatlan emberek is vannak egy országban, addig nem lehet teljesen elfeledkezni a járványügyi intézkedésekről.

"Munkánk arra is utal, hogy az alacsonyabb őszi és téli hőmérsékleten beavatkozások vagy viselkedésbeli változások hiányában is könnyebben terjed a vírus " – mondta Smith.

Bizonytalansági faktor

A szezonalitás nagy bizonytalanságot visz abba, hogy milyen jövőt jeleznek előre a vírus terjedésével kapcsolatosan a tudósok: az influenzára és más koronavírusokra ismerten nagy hatása van az évszakok váltakozásának, például a nagy meleg és az alacsony páratartalom kedvezőtlenül hat az influenza terjedésére. A magas hőmérséklet a levegőben és felületeken is végez a koronavírusokkal. A hőmérséklet, a pártartalom és az UV-sugárzás hatását azonban nehéz a koronavírus esetében meghatározni, lévén

eddig a nagy népsűrűség és az emberek viselkedése befolyásolta legjobban a pandémia alakulását.

Az egyes országok esetszámolási szokásai és a bevezetett intézkedések még nehezebbé tették ezeknek a faktoroknak a megbecsülését, főként úgy, hogy egyes kifejezetten meleg éghajlatú országokban, mint amilyen Brazília vagy India, a hőmérséklet ellenére is igencsak terjedt a vírus.

Nem a meleg a megoldás

Az ICL kutatói az amerikai terjedést vizsgálták: az ország nagy kiterjedésének köszönhetően sokféle éghajlati jellemző megfigyelhető, a bevezetett intézkedések pedig nagyjából azonosak voltak minden államban. Az eredmények szerint az alacsonyabb hőmérséklet és a nagy népsűrűség nagy eséllyel kapcsolható a koronavírus könnyebb terjedéséhez.

Will Pearse vezető kutató szerint

az egyének viselkedése és a bevezetett intézkedéscsomag nyom a legtöbbet a latban.

"A lezárások ideje alatt nem volt érdemi jele annak, hogy a hőmérséklet befolyásolta volna az átvitelt. Ez azt jelenti, hogy a melegebb régiók nem számíthatnak hamarabb a mobilitási korlátozások enyhítésére, mint a hidegebb régiók" – fogalmazott.

A kutatók most az új variánsokra is igyekeznek kiterjeszteni vizsgálódásaikat, remélve, hogy eredményeik sikerrel tudják a vírus későbbi terjedését lassítani.

Kellenek a korlátozások

"Bizonyítékot találtunk arra, hogy a világjárvány korai szakaszában a hidegebb hőmérsékletű helyeken magasabb volt a SARS-CoV-2 terjedési intenzitása. Az éghajlati szezonalitás hatása a vírus terjedésére azonban gyengébb, mint a népsűrűség, illetve a politikai beavatkozások hatása. Ez azt jelenti, hogy az északi féltekén a nyár felé közeledve

a közegészségügyi döntések kritikus jelentőségűek

a járványok megfékezése szempontjából, az ajánlások betartása továbbra is kulcsszerepet játszik a SARS-CoV-2 terjedése ellen" – mondta a tanulmány társszerzője, Ilaria Dorigatti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×