eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: pixabay

Minden, amit tudni kell a gyerekek oltásáról

Már zajlanak a 12 év alatti gyermekeken végzett klinikai tesztek is egyes koronavírus elleni oltásokkal: a Pfizer és a Moderna is vizsgálja saját vakcináját.

A klinikai kísérletek célja, hogy biztonságosság és hatékonyság szempontjából ebben az életkorban is megvizsgálja a védőoltásokat, valamint kiderítse, milyen dozírozásban kell azokat alkalmazni a kicsiknél – a Nature cikke azt járta körbe, milyen módszerekkel teszik meg ezt.

Kell-e nekik az oltás?

A gyerekek esetében ritka a súlyos megbetegedés a vírustól, és a halálozás még ennél is ritkább, de ezer betegből legfeljebb egy esetében a fertőzést követően sokszervi gyulladás alakulhat ki, mely potenciálisan halálos végkimenetelű. Ezen felül egyre több bizonyíték áll rendelkezésre az mRNS-vakcinák tekintetében azzal kapcsolatosan, hogy nemcsak a megbetegedést, hanem a megfertőződést is nagyon jó eséllyel védik ki, így ha a kicsik be vannak oltva, annak a társadalom egészségére is komoly hatása lehet. Bár a gyerekek nem szuperterjesztők, ahogyan azt kezdetben egyesek feltételezték, a variánsok térnyerése miatt ők is egyre többet tesznek hozzá a betegség terjedéséhez. Amíg nem zárunk be minden lehetséges ajtót előtte, a vírus igyekszik velünk maradni, így szükség van a legkisebbek immunizációjára is.

Így zajlanak a tesztek

Az első lépés a résztvevők egy csoportjának különböző dózisokkal való beoltása az ideális mennyiség megtalálásának érdekében. Ezt követően a különböző életkori csoportokba osztott gyerekek fele oltást, másik fele placebót kap, épp úgy, mint a felnőtteknél végzett kíséretekben. A kutatók hónapokon, sőt, éveken át figyelemmel kísérik a részt vevők egészségét. A gyerekek helyett szüleik dönthetnek a részvételről, de amennyiben már elég nagy gyermekről van szó, akkor az ő hozzájárulása is szükséges.

Másféle immunválasz várható

A gyermekek esetében erősebb immunválasz várható az oltásokra, mivel testük teli van olyan sejtekkel, amelyek még nem találkoztak patogénekkel. A korai eredmények szerint a 12–15 év köztiek ugyanannak a dózisnak a felvételére magasabb antitestszinttel reagáltak, mint a 16–25 évesek. Ez valószínűsíti azt, hogy esetükben nagyobb eséllyel fordul elő láz az oltás után, ezért meg kell találni az arany középutat az ideális immunválasz és a kevés mellékhatás közt. Tény ugyanakkor, hogy a gyerekeket nem zavarja annyira a láz, mint a felnőtteket.

Fontos ugyanakkor, hogy a gyermekkori alapimmunizáció menetrendjébe jól sikerüljön beilleszteni a koronavírus elleni oltást.

Így értékelik az eredményeket

A felnőtteken végzett tesztekbe tízezreket vontak és körükben vizsgálták, hányan betegednek meg olts, illetve placebo után. A gyerekek tesztjei néhány ezer fővel zajlanak: esetükben kevés lehet a tünetes beteg ahhoz, hogy ezt a módszert alkalmazzák, így inkább az immunmarkereket vizsgálják. Ha az immunválasz ugyanolyan erősnek bizonyul. mint felnőttekben, akkor hatékonynak tekintik a vakcinát.

A biztonságosság jelei

A felnőttekkel végzett tesztekben fontos kérdés volt, hogy az oltás nem erősíti-e fel a betegséget, ha mégis elkapja azt az oltott személy: a kísérletek ezzel kapcsolatosan megnyugtatón zárultak, de a gyerekeknél is figyelni kell erre, illetve arra is, hogy a sokszervi gyulladáshoz hasonló immunreakció ne alakuljon ki. Azt még nem tudjuk, a vérrögösödéssel kapcsolatos aggályok hogyan hatnak ezekre a kísérletekre: a Johnson&Johnson már bejelentett ilyen irányú kísérletet, melyet végül nem kezdtek meg, és az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca kísérletét is felfüggesztették a vérrögösödés problémájának felismerését követően.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×