eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Manuel Alvarez Pixabay

Hang, ember – A videohívásainkkal elképesztően pazaroljuk az erőforrásokat

Ha videohívás helyett csak hangban veszünkt részt egy megbeszélésen otthonunkból, azzal a ökológiai lábnyomunkat meglepő mértékben csökkenthetjük.

Nem is tudnánk elképzelni "karanténabb" felmérést annál, amilyet az amerikai Purdue Egyetem munkatársai készítettek a közelmúltban: az Euronews arról tudósít, hogy kiszámították, mennyivel csökkenthető karbonlábnyomunk azzal, ha egy videobeszélgetésben kikapcsolt kamerával veszünk részt.

Egy egyórás megbeszélés 150-1000 gramm közti mennyiségű széndioxid-kibocsátással jár, 12 liter vizet igényel és egy iPad Mini méretének megfelelő nagyságú földterületet használ el.

Ha kikapcsoljuk kameránkat és csak hangban vagyunk ott a meetingen, 86 százalékkal csökkenhet széndioxid-, víz- és talajfelhasználásunk.

Ez a kutatás az első, amely nemcsak kibocsátott szén-dioxidban, hanem a víz- és talajhasználat mennyiségében is méri az internetes infrastruktúra használatát. A YouTube, a Zoom, a Facebook, a Twitter és a TikTok használata mellett a netes szörfölés és a számítógépes játékok kapcsán is kiszámították, mennyi erőforrásba kerül egy Gigabyte mennyiségű adatforgalom. A következtetés meglehetősen egyszerű:

ha videót streamelünk, az nagyobb ökológiai lábnyommal jár.

Kaveh Madani, a kutatás vezetője szerint a bankok felhívják a figyelmet arra, mennyi papírt spórolunk, ha posta helyett elektronikus ügyintézésre állunk át, de arról ritkán esik szó, milyen haszna van annak, ha kikapcsoljuk a kamerát vagy kisebb felbontást használunk.

Hogy hogyan váltható vízre, talajra és szén-dioxidra egy megbeszélés az osztályvezetővel? Az arcmásunkat a főnökünk laptopjára juttatni rengeteg adat megteremtésével és továbbításával jár, ami pedig áramigényt is jelent. Az információkat feldolgozó és tároló adatközpontok egyre energiahatékonyabban működnek ugyan, de mindig is lesz erőforrásigényük.

A széndioxid-kibocsátás, vízfelhasználás és talajhasználat nagy különbségeket mutat attól függően, hogy melyik országban és milyen platformon interneteznek a felhasználók. Például a megújuló energia terén úttörő Németországban a víz és talajhasználat sokkal nagyobb, mint más területeken.

Roshanak Nateghi, a Purdue Egyetem professzora szerint az, hogy a legtöbbször a karbonlábnyomról beszélünk a környezetvédelem kapcsán, megakadályoz bennünket abban, hogy holisztikusabb szemléletben közelítsük meg ökológiai lábnyomunkat. Arra is rámutatott, hogy a felmérés adatai nyersek, nagyban támaszkodnak az internetszolgáltatók közléseire, arra azonban mindenképpen érdemesek, hogy felhívják az emberek figyelmét a problémára.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×