eur:
393.06
usd:
363.25
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pexels

Szakértő: a mesterséges intelligencia egy kétélű neutronbomba

A mesterséges intelligencia terjedése jelentősen megelőzi a szabályozást – mondta el az MVM témában rendezett nemzetközi konferenciája után az InfoRádiónak a Fehér Ház MI etikai munkacsoportjának tagja, aki szerint a nemzetek közötti versenyben Kína áll az élen az Egyesült Államok előtt.

A mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésében és kutatásában halálos iramú verseny van a világban, sajnálatosan mellőzve az összefogást – fogalmazott az InfoRádiónak Tilesch György. Egyrészt van egy geopolitikai harc a nagyhatalmak között, amiben, bár sok tekintetben az Egyesült Államok messze a legerősebb, a tempót a hatalmas ambíciókkal és forrásokkal bíró Kína diktálja, miközben Európa próbálja megtalálni a helyét, de számos kis országnak, köztük Magyarországnak sem kell leírnia magát, mert megfelelő specializációval és vízióval ők is képesek magukat erős MI-pályára tenni.

A verseny ugyanakkor nem korlátozódik pusztán az államokra, hanem nagyvállatok között is zajlik, illetve a cégek és az országok között, miután előbbiek folyamatosan tolják ki az MI-technológiákat, a szabályozók pedig kétségbeesetten próbálnak fogást találni, ugyanis arra az exponenciális sebességre, amelyet az innováció diktál, a jelenlegi szabályozó keretrendszer nem megfelelő – tette hozzá a Fehér Ház MI etikai munkacsoportjának a tagja.

Az nem kérdés, hogy a mesterséges intelligencia már beférkőzött a mindennapjainkba, a vélemények legfeljebb abban térnek el, hogy ez mennyire kártékony.

Ezért tudni azt, hogyan védjük meg magunkat a túlterjeszkedése ellen, nagyon fontos kérdés lenne. Az MI ugyanis egy „kétélű neutronbomba” a hatalmát tekintve, amit lehet nagyon sok jóra használni, vagy lehet belőle abszolút disztópiákat csinálni – fogalmazott a szakember, aki szerint jelenleg víziódeficittel küzd a világ.

Ontják ki ugyanis ezeket a technológiákat, miközben

nem igazán lett meghatározva, hogy ezeknek mi legyen a civilizációs hasznuk.

Nagyon sok jó elképzelés van, hogy mire lehetne használni, de hogy ehhez egyrészt hogyan épül társadalmi vízió, másrészt olyan szabályozói környezet, amely irányba tudja állítani, a túlkapásait meggátolva, ez a jelenlegi pillaiban erőteljesen csak épül(get), de messze nem azzal a sebességgel, amit Tilesch György jónak látna.

Nagy bajnak tartja a szakember, hogy évek vesztek el etikai kódexek megalkotásával, különösen Európában, amelyek nem voltak szinkronban azzal a sebességgel, amellyel az új technológiák piacra kerültek, és elkezdtek pénzt termelni, vagy emberek életét befolyásolni. Bár vannak reményteli próbálkozások, az Európai Parlament a közelmúltban kiadott egy viszonylag jó irányba mutató tervezetet, amelynek az etika egy nagyon fontos komponense, és amiből a jövő év elején az Európai Bizottság egy nagy, átfogó keretszabályozást kíván az MI-technológiákra. Ebben bizonyos iparágakban kockázatosnak minősítik a mesterséges intelligencia terjedését, valamint magukat bizonyos MI-technológiákat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×