eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Egészségügyi dolgozó előkészíti a koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát, mielőtt beadná egy önkéntentesnek egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én. Az új vakcinát Szputnyik V néven regisztrálták és most kezdik a tömeges tesztelést.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Koronavírus-oltás: még nem tudjuk, mi az igazi cél

Számtalan szemszögből kell szemlélni a készülő koronavírus-vakcina lehetőségeit és hatásait: a Lancet tudományos szaklapban közölt friss tanulmány sorra vette, mire számíthatunk.

Bár még nem tudjuk, pontosan mikorra lehet használható koronavírus-oltás bármelyik gyártó kezében, már körvonalazódik, kik azok, akik a legvalószínűbben megkaphatják az első adagokat. Az egészségügy frontvonalában dolgozók, a létfontosságú iparágak dolgozói, az alapbetegségük miatt súlyosabb lefolyású betegségre esélyesek, az idősek lehetnek ott köztük, illetve sok országban az idősotthonok lakóit is beoltanák az első között, a tavaszi hullám rossz halálozási adatai miatt.

Kiket védjünk?

A Lancet cikke azt a kérdést veti fel, hogy vajon mi lesz az első tömegimmunizációs kampányok célja: a mortalitás minimalizálása, vagy a beoltottak által elérhető életévek maximalizálása egyéni szinten? A két cél eléréséhez más összeálítású népességet kell beoltani. Ha például az Egyesült Királyságban a 70 év fölöttiek kapják meg vakcinát, azzal több halálozást lehet elkerülni, mintha az 50-70 év köztieket oltanák be, becsülte meg a cikk. Épp ezért a szerzők a mortalitás minimalizálását tekintenék rövid távú stratégiának minél szélesebb körű oltással, hacsak ehhez nem túl alacsony a rendelkezésre álló oltás adagszáma.

Még bonyolultabbá teszi a kérdést az a perspektíva, mely szerint érdemes lehet beoltani azokat, akiknek állandó vagy sürgős kezelésekre van szükségük bizonyos betegségek, köztük a daganatos megbetegedések miatt. A koronavírusnak a tapasztalatok szerint negatív hatása van a rák halálozási adataira, csak az Egyesült Királyságban több mint hatezer daganatos beteg halt meg a becslések szerint közvetve a covid miatt.

A hatékonyság dilemmája

További megfontolandó kérdés a hatékonyságé. Ha egy élethosszig védelmet nyújtó, 100 százalékos, azaz teljesen utópisztikus oltásunk lenne, a lakosság 60-72 százalékának immunitása esetén lehetne nyájimmunitásról beszélni. Amennyiben a hatékonyság csak 80 százalékos, máris 72-90 százalékot kell beoltatni. Ha még alacsonyabb - és a valóságban ilyet várhatunk -, az a lakosság teljes átoltását követeli meg. Ekkor még mindig élethosszig védő vakcináról beszélünk. Azt, hogy pontosan mennyi időre ad majd az oltás immunitást, csak a gyakorlatból fogjuk megtudni. Teljes népességet átoltani pedig már csak azért is lehetetlenszámba menő lesz a kezdeti időszakban, mert a gyártói kapacitás nem tud majd annyi adagnyi oltást produkálni, ami ehhez szükséges.

Alacsonyabb immunitási szint

Mindezek fényében úgy tűnik, az igazi kérdés jelenleg nem a nyájimmunitásról szól, hanem hogy mi történik majd a népesség bizonyos százalékánál jelentkező immunitásnál. A kutatók a következőket valószínűsítik:

  • a pandémia endémiává válik, velünk élő járvánnyá, mely jellemzően a hideg évszakokban fellángol.
  • a kormányoknak el kell gondolkozniuk az oltás kötelezővé tételén, például iskolai vagy kollégiumi felvételhez, munkahelyhez köthetően. Az oltásellenes hangok ismeretében erre szükség lehet.
  • a kutatóknak pedig folyamatosan figyelniük kell a SARS-CoV-2 mutációit.

Jelenleg 45 vakcina van a klinikai kísérletek fázisában, ezek közül tíz már a harmadikban tart. Nem tudjuk pontosan, milyen hatékonyságú oltásra számíthatunk, és azt sem, az meddig ad majd immunitást: a 12-18 hónap valószínűsíthető. A betegségen átesetteknél látható, hogy az antitestek száma csökken a felgyógyulást követő hónapokban, de még azt sem tudjuk biztosan, ők meddig immunisak.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×