eur:
394.84
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Káprázatos leletegyüttesbe botlott egy önkéntes régész Baranyában

Bő kétezer darab, IV. századi pénzérméről van szó. A kutató "etikus fémkereső".

Néhány napja kiemelkedően értékes felfedezést tett Heidinger Zoltán önkéntes lelőhely-felderítő. Mint a Pécsi Újság írja, több mint kétezer, IV. századi pénzérmét talált egy dél-baranyai lelőhelyen. Az illető a Janus Pannonius Múzeummal áll szerződéses kapcsolatban, etikus fémkereső amatőr kutatónak lehet őt illetni.

Heidinger Zoltánnal természetesen be kell szolgáltatnia mindent, amit talált, és meg is kell neveznie a lelőhely pontos helyét. A kincsek kiásását már a múzeumiakkal együtt végezte el, miután kihívta őket.

A bronz érmék a maguk korában nem voltak túl értékesek, de ennyi év távlatából bizony nagyon is.

A pénzérméket egy szürke házi kerámiából készült edényben helyezték a föld alá. Az összetört edényt a közeljövőben restaurálják a múzeumban.

Gábor Olivér múzeumi régész nincs meglepve a lelet és annak kora láttán, igaz, pénzérméket nem igazán találtak még ott.

A pénzérméket jövőre állíthatják ki a múzeumban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×