eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kals am Grossglockner, 2018. február 27.Felvonón ülnek síelők az osztrák Alpok Magas-Tauern hegyvonulata felett, Kals am Grossglockner kelet-tiroli falu közelében 2018. február 27-én. (MTI/EPA/Lisi Niesner)
Nyitókép: MTI/EPA/Lisi Niesner

Északabbra vándorolnak és még mindig nőnek az Alpok

Tizenkét év geodéziai adatait elemezték a kutatók.

Átlagosan fél milliméterrel sodródnak északabbra és 1,8 milliméterrel nőnek az Alpok vonulatai évente. A Német Geodéziai Kutatóintézet munkatársai a lánchegység német, osztrák, szlovén, olasz, francia és svájci területén lévő több mint 300 GPS-antenna mérési adatait elemezték. Tizenkét éve minden állomás 15 másodpercenként meghatározza pozícióját.

"Az adattömeg a geodézia aranybányája. Segítségével pontosan megmérhetjük a Föld felszínét, felismerhetjük a változásokat"

- mondta Florian Seitz, a tanulmány társszerzője.

Most először szemléltették számítógépes modellel a teljes alpesi térség dinamikáját. A modell mind a hegység nagy mozgásainak irányát, mind a regionális sajátosságokat feltárja, többek között megmutatja, hogy az Alpok egyes részei akár évi 1,3 millimétert is megtesznek északkeleti irányba.

Dél- és Kelet-Tirolban ez a mozgás egy keleti irányú rotációval találkozik, a két ellentétes erő itt összenyomja a hegységet.

Az emelkedés a Nyugati-Alpok déli részén kisebb, a Középső-Alpokban, az osztrák-svájci-olasz határ környékén pedig a legnagyobb, több mint két milliméter évente.

A mozgások a magashegység képződésének következményei - közölték a kutatók. Az Alpok kialakulása mintegy 200 millió évvel ezelőtt kezdődött és a mai napig is folyik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×