eur:
395.35
usd:
368.35
bux:
71654.49
2024. július 2. kedd Ottó

Pár évezreden belül öt fokkal melegebb lesz

Öt Celsius-fokkal lehet magasabb a globális átlaghőmérséklet a következő néhány évezredben, amennyiben állandósul az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi szintje - derült ki egy új tanulmányból.

 Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) munkatársaként dolgozó Carolyn Snyder nem évekre lebontva, hanem ötezer éves periódusokat átlagolva rekonstruálta a bolygó hőmérsékleti változásait az elmúlt kétmillió évre visszamenőleg.

Snyder világszerte 61 óceánterület felszíni hőmérsékletére vonatkozó adatforrásokra - magnézium és kalcium aránya, faji összetétel és savasság - alapozta az eredményeit.

A szakember ugyanakkor elismerte, hogy minél távolabb tekintett vissza a múltba, annál kevesebb ilyen közvetett út állt rendelkezésére a régebbi korok klímájának elemzésére, ami jelentősen csökkentette a becslései pontosságát.

A vizsgálata során egy 120 ezer évvel, valamint egy nagyjából kétmillió évvel ezelőtti interglaciális - eljegesedési időszakon belüli melegebb éghajlatú periódus - korszak bizonyult a két legmelegebb időszaknak. Ezek nagyjából 2 Celsius-fokkal voltak melegebbek a jelenlegi ötezer éves átlagnál.

A Nature című tudományos folyóiratban közölt eredmények összefüggést mutattak a múltbeli hőmérsékletváltozások és a légköri szén-dioxid szint között. Snyder ezt az összefüggést, valamint a múltbeli trendeket és további tényezőket figyelembe véve számította ki, hogy mostantól milyen szintű melegedésre lehet számítani a jövőben.

A szakember szerint amennyiben az éghajlati tényezők jelenleg ugyanolyak, mint a múltban, akkor további nagyjából öt Celsius-foknyi globális átlaghőmérséklet-emelkedésre lehet számítani a következő néhány évezredben.

"Mindez azonban a régmúlt történésein alapszik. Akkor pedig még nem terhelte az emberiség is a légkört" - jegyezte meg a szakember. A kutatók üdvözölték Snyder munkáját, ugyanakkor úgy vélték, hogy az eredményei nem igazán reálisak.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) júliusban közölt adatai szerint 2016 első hat hónapjában a globális átlaghőmérséklet 1,3 Celsius-fokkal volt magasabb a késő 19. századi iparosodás előtti korszak átlaghőmérsékleténél.

A tavaly decemberi párizsi klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett "törekedni kell arra", hogy a felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×