eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mégis hamisítvány lehet a "Jézus feleségéről" szóló papirusz

Valószínűleg modern hamisítvány az a papiruszdarab, amelyen Jézus állítólagos feleségéről beszél - ismerte el az a harvardi professzor, aki évekkel ezelőtt hozta nyilvánosságra az általa Jézus felesége evangéliumának nevezett töredéket.

Karen King, a Harvard Egyetem vallástörténésze 2012-ben mutatta be a dokumentumot Rómában. A névjegyméretű papiruszdarabra írt, kopt nyelvű szövegben egyebek között ez a mondat olvasható: "Jézus azt mondta nekik: a feleségem".

A dokumentumot kezdettől nagy kétkedéssel fogadták vallási és tudományos körökben, hamisítványnak valószínűsítve az előkerülésének homályos körülményei, a betűk írásmódja és a nyelvtani hibák miatt.

Az annak idején a Harvard Theological Review című szaklapban ismertetett kutatás a 8. századi Egyiptomot jelölte meg a töredék származási helyéül.

A The Atlantic magazin honlapjának múlt heti cikke azonban logikátlanságokat tárt fel a papirusz tulajdonosa, Walter Fritz floridai üzletember történetében arról, hogy miként tett szert a dokumentumra, továbbá a Kingnek adott eredetiségigazoló okmányban is felfedeztek bizonyos ellentmondásokat.

Az AP hírügynökségnek küldött e-mailjében Fritz mellékelte azt a levelet is, amelyben kifejti a The Atlantic munkatársainak, hogy a töredék nem hamisítvány és nem is manipulálták a papiruszt, sem a rajta lévő szöveget.

"Ha ma megkérdeznek, hogy melyik irányba hajlok inkább, vagyis hogy ősi dokumentumról vagy modern hamisítványról van-e szó, ezen bizonyítékok alapján azt mondom, hogy a hamisítványra voksolok" - mondta King az AP-nek.

A szakember elmondta, mindig is úgy gondolta, hogy a töredék nem bizonyítja, hogy Jézus nős lett volna. Mint azt korábban hangsúlyozta: a korai kereszténység legmegbízhatóbb forrásai hallgatnak Jézus családi állapotáról. A papirusz esetleg betekintést nyújthat a korai keresztények családi életről szóló vitáiba.

King elmondta, "nem örül", hogy hazudtak neki, de "megkönnyebbülést" érzett a The Atlantic cikkének elolvasása után.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×