eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Forradalmian új gyógyszer segít megakadályozni a mellrák kifejlődését

Olyan gyógyszert dolgoztak ki brit kutatók, amelynek segítségével több ezer fiatal nőt meg lehet védeni a mellráktól. Azoknál, akiknek a családjában gyakran előfordul a betegség, a gyógyszer a kutatók szerint valóságos "vakcinaként" működik majd, és megakadályozza a kór kialakulását.

Az újonnan kifejlesztett gyógyszer a genetikai hibák következtében kialakult tumort támadja meg. Vagyis elsősorban azoknál alkalmazható, akiknek a családjában gyakran előfordul a betegség, tehát valószínűnek tűnik, hogy örökölték az annak kialakulásáért felelős gént.

Õket a gyógyszer szedése megmentheti a mellműtét okozta traumától. Sokan ugyanis közülük ma megelőzésként választják a masztektómiát. Nagy-Britanniában évente 44 ezer mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak, ezek közül mintegy kétezret okoznak a hibás BRCA-gének, amelyek anyáról lányára öröklődnek.

A hibás génekkel született nőknek 85 százalékos esélyük van a mellrákra - ez az arány nyolcszor magasabb, mint az átlagos nőket fenyegető.

A kutatók abban bíznak, hogy már egy évtizeden belül alkalmazható lesz az új "vakcina", amelyet már tesztelnek. Az első vizsgálatokból ráadásul úgy tűnik, hogy az egyelőre csak AGO14699-nek nevezett gyógyszernek nincsenek olyan mellékhatásai - fájdalom, hányinger és hajhullás - sem, mint a hagyományos rákgyógyszereknek.

A kutatók reményei szerint egyébként a szer másféle rákbetegség - például a prosztata- és hasnyálmirigy-rák - ellen is hatásos lehet, de ennek igazolására még további vizsgálatok szükségesek.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×