Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 27. szombat János

Korszakalkotó találmány: itt a hagyma, amitől nem könnyezünk!

Új-zélandi kutatók kinemesítették a hagymát, amitől nem könnyezünk. A korszakalkotó felfedezést a géntechnológia fejlődése tette lehetővé.

A kutatók géntechnika segítségével kivonták a hagymából azt az enzimet, amely a zöldség aprítása közben sírásra fakasztotta az embert. A forradalmian új hagyma azonban még nem kapható, egyelőre csupán a fejlesztés fázisában van.

A kutatócsoportot vezető Colin Eady szerint a hagyma egészséges alkotóelemei és az íze sem változik a módosítás által. "Azt reméljük, hogy a hagyma édes, kellemes aromája megmarad, ám eltűnik a keserű, csípős mellékíz" - nyilatkozta.

Ha a kísérletek a terveknek megfelelően alakulnak, akkor a forradalmian új hagyma tíz éven belül általánosan elterjedtté válhat a világon, és minden konyhából kiszorítja majd a "sirató" fajtát.

Amikor az ember hagymát darabol, abból egy enzim szabadul fel, amely kémia reakciók sorozatát indítja meg. Az eredmény irritálja a könnymirigyeket, amelyek védekezésképpen könnyet termelnek.

Címlapról ajánljuk
Túlélte az első vihart az örökös válságország

Túlélte az első vihart az örökös válságország

Argentína 2025-ben átfogó gazdaságpolitikai irányváltást hajtott végre: Javier Milei elnök a korábbi államközpontú modellről egy piacalapú rendszerre helyezte át a gazdaság intézményeit. Az intézkedésekkel az elnök a fiskális fegyelem megteremtését, a tartósan magas infláció letörését és a tőke- és árfolyamkorlátok fokozatos feloldását célozta. Ahogy egy ilyen mértékű reform esetén az várható volt, az évet nagy sikerek és kudarcok váltakozása jellemezte, a viszonylagos stabilitást pedig csak az Egyesült Államok politikai és pénzügyi támogatása és Milei október végi választási győzelme hozta el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×