eur:
401.72
usd:
364.45
bux:
73403.13
2024. október 4. péntek Ferenc

Újfajta, erősebb védelem az influenza ellen

A tűszúrástól tartók számára kínálhat influenza elleni védettséget az az újfajta, cseppekben nyelv alá adagolható vakcina, amelyet dél-koreai kutatók fejlesztettek ki.

Már eddig is számos kísérlet történt az influenza elleni védőoltás kiváltására, de mindegyiknek volt valamilyen hátránya.

A szöuli Nemzetközi Oltóanyag-kutató Intézet munkatársai most olyan cseppet fejlesztettek ki, amelyet egerek nyelve alá juttatva megerősítette az állatok immunrendszerét, így azok képesek voltak kivédeni az influenza kórokozójának más esetben halálos dózisát.

A dél-koreai kutatók a szer emberi alkalmazásával kívánnak foglalkozni, hogy kiderüljön, a vakcina nyelvalatti alkalmazása embereknél is képes-e kiváltani az erős immunválaszt.

Az újfajta vakcina a nyelv alá cseppentve közvetlenül érintkezik a nyálkahártyával. A kutatók szerint a szer azonnali reakciót vált ki a nyálkahártyában és az immunrendszerben.

Az intézet tudományos laboratóriumának igazgatóhelyettese szerint az újfajta anyag a kényelmes alkalmazás mellett egyéb előnyökkel is bír: a nyelvalatti alkalmazás az immunitást több szervre terjeszti ki.

"Amennyiben ezek az eredmények humán kísérletekben is megismételhetők, az megnyitja az utat az oltóanyagok új nemzedékének kifejlesztése előtt. Olyan vakcinákról van szó, amelyek tömegesen alkalmazhatók lesznek légúti fertőzések, köztük a madárinfluenza emberre veszélyes törzse ellen" - jelentette ki Cecil Czerkinsky.

Címlapról ajánljuk
Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés
Konstruktív szerep

Ígéretekkel és üzenetekkel alakult meg a Fővárosi Közgyűlés

Minden korábbinál sokszínűbb Fővárosi Közgyűlést vezet mostantól Karácsony Gergely főpolgármester, a 33 fős testületben 10 fideszes és 10 Tisza párti képviselő ül vele szemben. A frakciók megtartották bemutatkozásukat. Mindössze öt olyan politikus lesz, aki az előző ciklusban is szerepet vállalt. A DK a Fidesznek üzent, Vitézy Dávid frakciónevet választott, a Tisza Párt elnökét a Fidesz "köszöntötte", de frakcióvezetője, Ordas Eszter beszélt.

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Az elmúlt években a bankoknak aktívan alkalmazkodniuk kellett a rendszeres szabályozói beavatkozásokhoz, amely egyszerre több formában érkezett: gondolhatunk itt akár adóemelésre, kiegészítő tranzakciós illetékre, nyugdíjpénztári megtakarításokra, maximális jelzálog THM-re. Hogyan fogadta mindezt a bankszektor és ebben a helyzetben hogyan tud hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez? A mostani kamatkörnyezet mennyire támogatja a hitelezés beindulását és a gazdaság növekedését, vagy nem minden a kamatokról szól? Október 17-i Budapest Economic Forum konferenciánkon előadást tart Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bankszektor aktuális kihívásairól. Emellett érkezik a hagyományos, minden évben megrendezett bankvezéri kerekasztalbeszélgetés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×