eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Megfejtették a nagy titkot: miért jó, ami nagyon büdös?

Megfejtették a tudósok a nagy titkot: hogyan akadályozza meg a fokhagyma fogyasztása a szívbetegségeket.

A kulcs az allicin, amely a fokhagyma kénes összetevői közül a legfontosabb. A kénes összetevők reakcióba lépnek a vörös vérsejtekkel és hidrogénszulfidot termelnek, amely ellazítja az ereket, így lehetővé teszi a vér könnyebb áramlását.

A hidrogénszulfid okozza a rettenetes szagot, és alacsony koncentrációban segíti a sejtek közötti kommunikációt. Az erek ellazítása csökkenti a vérnyomás, lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiségű oxigén jusson a fontos szervekbe, így csökken a szívre nehezedő nyomás is.

Az Alabamai Egyetem kutatói patkányokat teszteltek fokhagyma-kivonatottal, és megdöbbentő eredményre jutottak: kiderült, hogy az erekben a nyomás 72 százalékkal csökkent. A hatás ráadásul azonnali: mihelyt a fokhagyma hat, a vörös vérsejtek megkezdik a hidrogénszulfid termelést. Az is kiderült, hogy a kémiai reakció a vörös vérsejtek felszínén játszódik le.

"Kutatásunk eredménye azt bizonyítja, hogy a fokhagyma-diéta nagyon egészséges. Ezt egyébként eddig is tudtuk, hiszen azokon a vidékeken, ahol sok fokhagymát fogyasztanak - például a Földközi-tenger környékén és a Távol-Keleten - sokkal kevesebb a szívbeteg" - hangsúlyozta a kutatást vezető David Kraus.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×